Alkoholielinkeinorekisteri on pian täällä – mitä sinun tulisi tietää ennen käyttöönottoa?

13.4.2023 08:33

Uuden alkoholielinkeinorekisterin eli Allun käyttöönottopäivä (18.4.) lähestyy vauhdilla. Tässä uutisessa kertaamme, mitä sinun pitää tietää uuden alkoholielinkeinorekisterin käyttöönotosta.

Sähköiset asiointipalvelut on väliaikaisesti suljettu käyttöönoton takia

Tavoitepäivämäärä alkoholielinkeinorekisterin uuden sähköisen asioinnin käyttöönotolle on 18. huhtikuuta 2023. Nykyinen Allu-rekisteri sulkeutuu torstaina 13.4. klo 9.00, joten tietojen raportointeja tai tuoteilmoituksia ei voi tehdä 13.–18.4. välisenä aikana.

Täysin uudet sähköiset asiointipalvelut otetaan käyttöön 18.4. puoleenpäivään mennessä. Varauduthan siihen, että järjestelmän käyttöönoton yhteydessä asioiden käsittelyssä voi esiintyä viivästyksiä.

Uuteen Alluun kirjaudutaan Suomi.fi-palvelun kautta 

Alkoholielinkeinorekisterin sähköinen asiointi vaatii Suomi.fi-tunnistautumisen. Jos olet yrityksen nimenkirjoittaja, voit tunnistautua Alluun esimerkiksi pankkitunnuksillasi. Jotta muut toimijat voivat käyttää Allua, täytyy heille antaa Suomi.fi-valtuudet yrityksesi asioiden hoitamiseen. 

Suomi.fi-valtuudet tulee hakea kaikille, jotka tekevät yrityksen puolesta tuoteilmoituksia, raportoivat myyntitietoja tai hakevat lupia. Ilman valtuuksia muut kuin yrityksen nimenkirjoittajat eivät pääse käyttämään uudistunutta Allu-järjestelmää. Tutustu ohjeisiin Suomi.fi-valtuuksien hakijalle.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Allun uudistuksesta

Mikä muuttuu uudistetun Allun myötä?

  • Tähän asti alkoholilupia on haettu paperi- tai pdf-lomakkeilla. Allun uudistuksen myötä alkoholiluvat tullaan jatkossa hakemaan sähköisesti, ja alkoholimyyntitietojen raportointiin ja tuoteilmoitusten tekemiseen käytetty järjestelmä muuttuu aiempaa asiakasystävällisemmäksi.
  • Tutustu tarkemmin alkoholielinkeinorekisterin uudistukseen.

Näenkö Allusta, kuka viranomainen käsittelee hakemustani?

  • Hakemusta käsittelevä viranomainen ja käsittelijä näkyvät asioinnin etusivun käsittelyosiossa.

Näenkö Allusta hakemukseni käsittelyn tilan?

  • Hakemuksen käsittelyn tila näkyy etusivun käsittelyosiossa. Kun hakemus on käsitelty, voit lukea saamasi päätöksen päätösosiossa.

Miten saan tietää, että hakemukseni on käsitelty?

  • Päätöksestä lähtee tieto Suomi.fi-viestien kautta joko sähköisesti, jos yritys on ottanut käyttöön sähköisen tiedoksiannon Suomi.fi:ssä, tai paperikirjeen muodossa, jos sähköistä tiedoksiantoa ei ole otettu käyttöön. Lisäksi hakemuksen käsittelyprosessin tilan näkee reaaliaikaisesti myös Allussa.

Lisätietoja, alkoholi(at)valvira.fi