Hyppää sisältöön

Enemmän sairaanhoitajia ulkomailta kuin aiemmin - uusi malli tehostaa prosessia

Kaisa Saukko 23.4.2025 / 23.4.2025 08:48

Valviraan saapui vuonna 2024 ammattioikeushakemuksia EU- tai ETA-alueen ulkopuolella koulutuksen suorittaneilta sairaanhoitajilta tuplasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Hakemusmäärät olivat ennätykselliset. Uusi yhteistyömalli ammattikorkeakoulujen kanssa mahdollistaa hakijoille sujuvamman ammattioikeusprosessin. Miten Valvira on onnistunut tehostamaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolella koulutettujen ammattioikeusprosessia?

Suomen ammattikorkeakouluissa on jo vuosia voinut suorittaa opintoja, joilla EU- tai ETA-alueen ulkopuolella koulutuksen suorittanut henkilö voi täydentää osaamistaan vastaamaan Suomessa tutkinnon suorittaneen sairaanhoitajan osaamista. Lisäopintojen suorittaminen on pakollista ammattioikeiden saamiseksi. Hakijan osaamisen pitää vastata Suomessa koulutetun sairaanhoitajan osaamista, jotta Valvira voi myöntää ammattioikeuden. Lisäopintojen suorittaminen on ollut hakijan omalla vastuulla, ja hakijoilla on ollut toisinaan haasteita saada opintoja suoritettua ja löytää harjoittelupaikkoja. Opintoihin on myös yleensä hakeuduttu vasta sitten, kun Valvira on antanut määräyksen lisäopinnoista. Tässä vaiheessa hakijalta on voinut kulua prosessiin jo yli vuosi, kun hän on ensin koonnut vaadittuja asiakirjoja sekä odottanut asiakirjoihin perustuvaa oppilaitoksen asiantuntija-arviota. Pitkät odotusajat ja epätietoisuus seuraavista vaiheista eivät ole kestävä ratkaisu – ne kuormittavat sekä järjestelmää että hakijoita, jotka odottavat päätöksiä.

Yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa

Ammattioikeusprosessien tehostamisen taustalla on nykyisen hallitusohjelman perusteella käynnistetty Hyvän työn -ohjelma, jonka tarkoituksena on helpottaa palveluiden saatavuutta uhkaavaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöpulaa.

Hyvän työn -ohjelman tavoitteiden mukaisesti Valvira on yhdessä ammattikorkeakoulujen kanssa etsinyt keinoja tehostaa EU- ja ETA-valtioiden ulkopuolella kouluttautuneiden sairaanhoitajien ammattioikeusprosessia. Keskustelujen pohjalta on syntynyt uusi malli, jossa hakijan osaaminen arvioidaan kokonaisuutena ammattikorkeakouluissa järjestettävissä koulutuksissa, eikä Valviran tarvitse pyytää asiakirjoihin perustuvaa asiantuntijalausuntoa ammattikorkeakouluilta osana hakemusprosessia. Hakijan ei siis tarvitse koota, käännättää ja todistuttaa virallisesti oikeaksi niin monia asiakirjoja Valviralle. Hakemusprosessista poistuu yksi vaihe, mikä tekee prosessista sujuvamman ja nopeamman.

Viranomaisen näkökulmasta etuna on, että ammattikorkeakouluissa hakijoiden osaamista voidaan arvioida laajemmin ja monipuolisemmin kuin mitä voitaisiin tehdä pelkkien asiakirjojen perusteella. Ammattikorkeakouluissa havaitaan myös tehokkaammin, jos hakijan osaamisessa on puutteita. Valviran tehtävänä on edelleen tarkastaa tutkintotodistuksen oikeellisuus, ja ettei hakijan oikeutta harjoittaa ammattia ole poistettu tai rajoitettu muualla. Ennen lopullista laillistusta hakijan pitää myös osoittaa Valviralle riittävä suomen tai ruotsin kielen taito.

Vaikka EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulleiden ammatinharjoittamisoikeuden saaneiden sairaanhoitajien määrä kasvoi selvästi viime vuonna, ovat määrät edelleen melko pieniä. Sairaanhoitajan laillistuksen EU- ja ETA-alueen ulkopuolella suoritetun tutkinnon perusteella sai 58 ammattihenkilöä vuonna 2024, kasvua edelliseen vuoteen 33. Luvut osoittavat kuitenkin, että yhteistyömallin ansiosta hakijoilla on paremmat edellytykset suorittaa vaaditut lisäopinnot ja harjoittelut hyväksytysti loppuun. Tätä on helpottanut se, että ammattikorkeakoulut ovat tarjonneet hakijoille henkilökohtaista tukea koko koulutuksen ajan sekä se, että Valvira on voinut keventää prosessiaan. 

Kohti pysyvää polkua

Pätevöitymiskoulutukset ja laillistamisväylät ovat kuitenkin vain väliaikaisia ratkaisuja, ja tavoitteena on saada aikaan pysyvä polku. Tätä tavoitetta tukee sosiaali- ja terveysalan kansainvälisen rekrytoinnin laillistamisprosessin ja sitä tukevan koulutuksen asiantuntijaryhmän loppuraportti, jossa ehdotetaan uudenlaista prosessia sairaanhoitajien laillistusprosessin kehittämiseksi.  Sairaanhoitajan laillistukseen tähtäävä malli voisi sisältää Valviran edellyttämän harjoittelun, kirjallisen ja käytännön kuulustelun sekä riittävän kielitaidon. Lisäksi olisi saatavilla tarvittaessa kuulusteluihin valmentavia opintoja. On myös ehdotettu, että sairaanhoitajat voisivat työskennellä rajoitetulla toimiluvalla laillistuksen täydentämisen aikana, kuten lääkärit ja hammaslääkärit.

Lue lisää EU- tai ETA-valtioiden ulkopuolella koulutetun sairaanhoitajan ammattioikeuden hakemisesta verkkosivuiltamme.
Lue lisää Sairaanhoitajaksi laillistamisesta Suomessa (Saila) -projekteista.

Kaisa Saukko

ryhmäpäällikkö