Fler sjukskötare från utlandet än tidigare – ny modell gör processen mer effektiv
År 2024 tog Valvira emot dubbelt så många ansökningar om yrkesrättigheter från sjukskötare som utbildats utanför EU eller EES jämfört med året innan. Antalet ansökningar var rekordstort. Den nya modellen för samarbete med yrkeshögskolorna möjliggör en smidigare yrkesrättsprocess för de sökande. Hur har Valvira lyckats effektivisera yrkesrättsprocessen för personer som utbildats utanför EU- och EES-länderna?
Yrkeshögskolorna i Finland har redan i flera år erbjudit studier som gör det möjligt för en person som har genomfört sin utbildning utanför EU eller EES att komplettera sina kunskaper så att de motsvarar kunskaperna för en sjukskötare som har avlagt sin examen i Finland. Tilläggsstudier är obligatoriska för att beviljas yrkesrätt. För att Valvira ska kunna bevilja yrkesrätt ska sökandens kunskaper motsvara kunskaperna hos en sjukskötare som utbildats i Finland. Genomförandet av kompletterande studier har varit på sökandens eget ansvar, och de sökande har tidvis haft svårt att slutföra sina studier och hitta praktikplatser. De sökande har också i allmänhet sökt sig till tilläggsstudier först efter att Valvira har påfört dem det. I det skedet kan det ha tagit sökanden mer än ett år att slutföra processen, efter att han eller hon samlat in de handlingar som krävs och väntat på ett sakkunnigutlåtande om handlingarna från en läroinrättning. Långa väntetider och ovisshet om följande skeden är inte en hållbar lösning – de utgör en belastning både för systemet och de sökande som väntar på beslut.
Samarbete med yrkeshögskolor
Bakgrunden till effektiviseringen av yrkesrättsprocessen är programmet för ett gott arbete, som inletts på basis av det nuvarande regeringsprogrammet och vars mål är att minska den brist på personal inom social- och hälsovården som hotar tillgången på tjänster.
I enlighet med målen för programmet för ett gott arbete har Valvira tillsammans med yrkeshögskolorna sökt efter metoder för att effektivisera yrkesrättsprocessen för sjukskötare som utbildats utanför EU och EES. Diskussionerna har resulterat i en ny modell där sökandens kompetens bedöms som en helhet under utbildningar som anordnas av yrkeshögskolorna, och Valvira behöver inte begära yrkeshögskolorna om ett sakkunnigutlåtande på basis av handlingar som en del av ansökningsprocessen. Sökanden behöver således inte sammanställa lika många handlingar till Valvira i översatt och officiellt bestyrkt form. Ett skede faller bort från ansökningsprocessen, vilket gör processen smidigare och snabbare.
Ur myndighetens synvinkel är det en fördel att man vid yrkeshögskolorna kan bedöma kunskaperna hos de sökande mer omfattande och mångsidigt än enbart på basis av handlingar. Vid yrkeshögskolorna observerar man också mer effektivt brister i sökandens kunskaper. Det är fortfarande Valviras uppgift att kontrollera examensbevisets riktighet, och att sökandens rätt att utöva yrket inte har fråntagits eller begränsats på annat håll. Före den slutliga legaliseringen ska sökanden också till Valvira påvisa tillräckliga kunskaper i finska eller svenska.
Även om antalet sjukskötare från länder utanför EU och EES som beviljats rätt att utöva yrket ökade betydligt i fjol, är antalet fortfarande relativt litet. Under 2024 beviljades 58 yrkesutbildade personer legalisering för sjukskötare på basis av en examen som avlagts utanför EU och EES, vilket är en ökning med 33 jämfört med året innan. Siffrorna visar dock att samarbetsmodellen ger de sökande bättre förutsättningar att framgångsrikt slutföra de tilläggsstudier och den praktik som krävs. Detta har underlättats av att yrkeshögskolorna har erbjudit personligt stöd till de sökande under hela utbildningen och av att Valvira har kunnat underlätta sin process.
Mot en permanent väg
Behörighetsutbildningar och legaliseringsvägar är dock bara tillfälliga lösningar och målet är att skapa en permanent väg. Detta mål stöds av slutrapporten för expertgruppen inom legaliseringsprocessen för den internationella rekryteringen inom social- och hälsovårdsbranschen och den utbildning (på finska) som stöder den, i vilken föreslås en ny slags process för utveckling av legaliseringsprocessen för sjukskötare. En modell som syftar till legalisering av sjukskötare skulle kunna innefatta den praktik och de skriftliga och praktiska förhör som Valvira kräver, samt tillräckliga språkkunskaper. Dessutom skulle förberedande studier inför förhören vara tillgängliga vid behov. Det har också föreslagits att sjukskötare skulle kunna arbeta med begränsat verksamhetstillstånd under den tid de kompletterar sin legalisering, på samma sätt som läkare och tandläkare.
Läs mer om ansökan om yrkesrätt för sjukskötare som utbildats utanför EU eller EES på vår webbplats.
Läs mer om Saila-projekten för legalisering som sjukskötare i Finland (på finska).