Jokaisella lapsella on oikeus hyvinvointiin
Lapsen oikeuksien viikon teeman mukaisesti lapsella on oikeus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Lapsella on oikeus hyvään elämään ja erityiseen suojeluun.
Kenellä on vastuu lapsen hyvinvoinnista?
Vastuu lapsen hyvinvoinnista on kaikilla meillä aikuisilla. Vastuustamme huolimatta meillä ei ole oikeutta ohittaa lasta ihmisenä ja omana persoonanaan. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen yksilö, mikä tulee ottaa huomioon aina kun teemme lapsen elämää koskevia ja siihen vaikuttavia päätöksiä. Mistä lapsi on kiinnostunut ja hän pitää, mitkä asiat turvaavat juuri hänelle hyvän elämän juuri nyt ja tulevaisuutta ajatellen.
Meidän, lasten hyvinvoinnin varmistamisesta huolehtivien aikuisten, vastuu on valtava.
Terveys lapsen hyvinvoinnin peruspilarina
Terhi Tuukkanen on haastatellut eri ikäisiä lapsiryhmiä artikkeliinsa Lasten näkemyksiä terveyttä edistävistä ja uhkaavista asioista, joka julkaistiin lapsiasiavaltuutetun Terveys ja lapsen oikeudet -julkaisussa. Artikkelissaan Tuukkanen tarkastelee lasten näkemyksiä terveyttä edistävistä ja uhkaavista tekijöistä, jotka jäsentyivät neljään teemaan; arki ja perustarpeet, koulunkäynti, terveyspalvelut ja yhteiskunnalliset ilmiöt.
Lasten mielestä heidän terveyttään edistävät muun muassa vanhempien huolenpito ja hyväksyntä, terveellinen ruoka ja juoma, lepääminen, liikunta ja ulkoilu, mieluisa tekeminen, asioista puhuminen, hyvät välit kavereihin ja perheenjäseniin, turvallinen hyväksyvä ympäristö, opettajien ymmärrys ja tasapuolisuus oppilaita kohtaan sekä päättäjien oikeat valinnat. Eli ihan arkisia asioita, ei mitään rakettitiedettä.
Lista herättää monenlaisia ajatuksia ja kysymyksen siitä, miten yksinkertaisista asioista on kysymys, mutta joskus ne ovat vain niin kovin vaikeita meille aikuisille toteuttaa. Mistä tämä johtuu? Haastamme jokaisen aikuisen pysähtymään hetkeksi tämän kysymyksen äärelle.
Ympäröivä yhteiskunta ja informaatio
Ympärillämme tapahtuu kaikenlaista ikävää ja pahaa. Asioita, joihin meillä ei ole mahdollista vaikuttaa. Jo useamman vuoden media on ollut täynnä ahdistavaa ja pelottavaa viestiä hyvinvointiamme uhkaavista asioista, kuten pandemiasta, ilmastonmuutoksesta ja sodista. Iloiset, luottamusta tulevaisuuteen vahvistavat, uutiset ovat harvassa. Myös lapset ovat tietoisia näistä asioista. Vaikea yhteiskunnallinen tilanne voi näkyä lapsen perheessä hyvinkin konkreettisesti. Perheen talous on voinut romahtaa työttömyyden ja korkojen nousun myötä, vanhempien terveydentilasta ja hyvinvoinnista puhumattakaan. Pelko nykyisestä ja tulevasta on läsnä lasten arjessa, tavalla tai toisella, enemmän tai vähemmän.
Muistetaan me aikuiset nuo lasten mutkattomat ajatukset heidän terveyttään edistävistä asioista. Eikä unohdeta, että maailmassa tapahtuu myös myönteisiä asioita, ja lapsilla on oikeus kuulla niistäkin. Huolehtimalla lapsen terveydestä me huolehdimme hänen hyvinvoinnistaan. Lasten toiveet ja tarpeet ovat hyvin arkisia ja jokapäiväisiä asioita, joiden täyttämiseen ei tarvita isoja summia rahaa, vaan läsnäoloa, aikuisena oloa ja huolehtimista. Jokaisella lapsella on oikeus niihin – eli hyvinvointiin.