Lakimuutos vaikeuttaa alkoholihaittojen torjuntaa ja voi lisätä harmaata taloutta

Aleksi Halme 10.10.2024

Alkoholista aiheutuvia haittoja on Suomessa pyritty vähentämään erityisesti alkoholijuomien vähittäismyyntimonopolin, lupajärjestelmän sekä tehokkaan viranomaisvalvonnan avulla. Jos hallituksen lakiesitys alkoholijuomien toimituksen sallimisesta tulisi voimaan, se heikentäisi kaikkia näitä alkoholihaittojen vähentämiskeinoja.

Alkoholijuomien vähittäismyyntimonopolilla tutkitusti vähennetään alkoholijuomien kulutuksen haittoja. Muutokset alkoholin myynnin järjestelmään ja vähittäismyyntimonopoliin tulisi tehdä avoimesti ja laajojen selvitysten avulla. Muutoksissa tulisi huomioida kokonaistilanne ja -vaikutukset. Mahdollisten kansanterveydellisten haittojen havaitsemisen jälkeen järjestelmän korjaaminen ennalleen voi olla hyvin vaikeaa tai mahdotonta. 

Luvanvaraisen vähittäismyynnin yleistä prosenttirajaa vahvempien tilaviinien ja käsityöläisoluiden myynti valmistuspaikoilta on ollut poikkeus vähittäismyyntimonopoliin.

Poikkeusta on perusteltu rajallisen, perinteisen ja käsiteollisen tuotannon tukemisella sekä maaseudun puutarhatuotannon ja maatilamatkailun edistämisellä. Uuteen lakiesitykseen on yllättäen lausuntokierroksen jälkeen lisätty käsityöläisoluiden ja tilaviinien valmistajille mahdollisuus luovuttaa näitä juomia myös toimitukseen. Kun myynti ei tapahdu enää vain valmistuspaikoilla, alkuperäinen perustelu poikkeukselle ei enää päde. Ja kun poikkeus laajenee näin huomattavasti, vähittäismyyntimonopolia kokonaisuudessaan on aiempaa vaikeampi perustella.  

Alkoholijuoman luovuttajaksi kelpaa kuka vaan – ovi harmaaseen talouteen auki

Alkoholihaittoja on pyritty vähentämään sillä, että alkoholiluvan on voinut saada vain elinkeinonharjoittaja, jolla on vaadittava luotettavuus ja taloudelliset edellytykset. Lupakäsittelyssä viranomainen varmistaa, että luvanhakijoilla ja niiden vastuuhenkilöillä ei ole esimerkiksi rikostaustaa tai veroja maksamatta. Menettelyllä on myös ehkäisty harmaata taloutta.

Kesällä lausuntokierroksella olleessa lakiesitysluonnoksessa alkoholijuomia toimittaessa vain toimitusluvanhaltija tai hänen henkilökuntaansa kuuluva olisi voinut esityksen mukaan luovuttaa alkoholijuomia asiakkaille. Lausuntokierroksen jälkeen lakiesitystä on muutettu niin, että alkoholijuomien maksujen vastaanottamisen ja juomien luovuttamisen niin anniskelussa, vähittäismyynnissä kuin toimituksessakin voisi tehdä kuka tahansa. Viranomaisella ei siis ole jatkossa tietoa, ketkä alkoholilain mukaista elinkeinoa todellisuudessa harjoittavat. Toimintaa voisi tulla hoitamaan myös harmaan talouden toimijoita, jotka eivät voisi saada alkoholilain mukaista lupaa. 

Lakimuutos heikentäisi alkoholivalvontaa

Lupajärjestelmän idea on ollut myös se, että alkoholijuomien myyjät ja myyntipaikat ovat olleet viranomaisten tiedossa valvontaa varten. Alkoholijuomien myyntiä on valvottu suurelta osin yllätyksellisin tarkastuskäynnein. 

Alkoholijuomien toimituksen kohdalla tällainen tarkastuskäynteihin perustuva valvontatapa ei olisi enää mahdollinen. Jos hallituksen valmistelema lakimuutos toteutuu, alkoholijuomia luovutetaan pian asiakkaille lähes missä vain: kotiovilla, kaduilla, puistoissa, uimarannoilla ja niin edelleen. Sen lisäksi, että viranomainen ei jatkossa tietäisi, kuka alkoholijuomia luovuttaa asiakkaille, tietoa ei olisi myöskään luovutuksen ajoista ja paikoista.

Lakiesityksessä alkoholijuomien toimituksen valvonnan keinoksi ehdotetaan joko viranomaisten tai täysi-ikäisten vapaaehtoisten tekemiä koeostoja, mitä Valvira sinänsä kannattaa. Koeostoilla ei kuitenkaan voitaisi valvoa esimerkiksi päihtyneille luovuttamisen kiellon noudattamista. Koska alkoholijuomien toimituksen tehokas viranomaisvalvonta on mahdotonta, myös alkoholivalvonnan uskottavuus kaupoissa ja ravintoloissa voi kyseenalaistua.

Ongelmat on otettava huomioon eduskuntakäsittelyssä

Lakiesityksen eduskuntakäsittelyssä olisi otettava nämä ongelmat huomioon. Muuten vaarana on, että alkoholihaittojen vähentäminen vähittäismyyntimonopolin, lupajärjestelmän ja tehokkaan viranomaisvalvonnan avulla vaikeutuu huomattavasti.

Lue lisää

Valvira vastustaa alkoholijuomien toimituksen sallimista

Aleksi Halme

Halme on ylitarkastaja