Lagändring försvårar bekämpningen av alkoholskador och kan öka den grå ekonomin

Aleksi Halme 10.10.2024

I Finland har man strävat efter att minska alkoholens skadeverkningar särskilt med hjälp av detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker, tillståndssystemet och en effektiv myndighetstillsyn. Om regeringens lagförslag om att tillåta leverans av alkoholdrycker skulle träda i kraft skulle det försvaga alla dessa metoder för att minska alkoholskadorna. 

Undersökningar har visat att detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker minskar skadorna av konsumtionen av alkoholdrycker. Ändringar i systemet för alkoholförsäljning och detaljhandelsmonopolet bör göras öppet och med hjälp av omfattande utredningar. Helhetssituationen och -effekterna bör beaktas i ändringarna. Efter att eventuella olägenheter för folkhälsan har upptäckts kan det vara mycket svårt eller omöjligt att korrigera systemet. 

Försäljningen av gårdsvin och hantverksöl som är starkare än den allmänna procentgränsen för tillståndspliktig detaljhandel från tillverkningsställena har varit ett undantag till detaljhandelsmonopolet.

Undantaget har motiverats med att det stöder en begränsad, traditionell och hantverksmässig produktion samt främjar trädgårdsproduktion och gårdsturism på landsbygden. I det nya lagförslaget har man oväntat efter remissbehandlingen lagt till en möjlighet för tillverkare av hantverksöl och gårdsvin att överlåta dessa drycker även för leverans. När försäljningen inte längre enbart sker på tillverkningsställena gäller inte den ursprungliga motiveringen till undantaget längre. Och när undantaget utvidgas så avsevärt är det svårare att motivera detaljhandelsmonopolet i sin helhet.  

Vem som helst kan överlåta alkoholdrycker – dörren öppen för grå ekonomi

Man har strävat efter att minska alkoholskadorna genom att endast en näringsidkare som har den tillförlitlighet och de ekonomiska förutsättningar som krävs har kunnat få alkoholtillstånd. Vid tillståndsbehandlingen säkerställer myndigheten att tillståndssökandena och deras ansvarspersoner inte har till exempel en brottslig bakgrund eller obetalda skatter. Förfarandet har också förhindrat grå ekonomi.

I utkastet till lagförslag som var på remiss i somras hade endast innehavaren av leveranstillstånd eller en av dennes personal enligt förslaget kunnat överlåta alkoholdrycker till kunderna. Efter remissbehandlingen har lagförslaget ändrats så att vem som helst kan ta emot betalning för alkoholdrycker och överlåta drycker både vid servering, detaljhandel och förrättning. Myndigheten har alltså i fortsättningen ingen information om vem som i verkligheten idkar näring enligt alkohollagen. Verksamheten kan också komma att skötas av aktörer inom den grå ekonomin som inte kan få tillstånd enligt alkohollagen. 

Lagändringen skulle försämra alkoholtillsynen

Tanken med tillståndssystemet har också varit att myndigheterna har känt till säljarna och försäljningsställena för alkoholdrycker för tillsynen. Försäljningen av alkoholdrycker har till stor del övervakats genom oväntade kontrollbesök. 

När det gäller leverans av alkoholdrycker är ett sådant tillsynssätt som grundar sig på kontrollbesök inte längre möjligt. Om lagändringen som regeringen bereder genomförs kommer alkoholdrycker snart att överlåtas till kunderna nästan var som helst: hemma vid dörren, på gatorna, i parker, på badstränder och så vidare. Förutom att myndigheten i fortsättningen inte skulle veta vem som överlåter alkoholdrycker till kunderna skulle det inte heller finnas information om tidpunkterna och platserna för överlåtelsen.

I lagförslaget föreslår man som ett sätt att övervaka leveransen av alkoholdrycker provköp som görs av antingen myndigheter eller myndiga frivilliga, vilket Valvira i sig understöder. Genom provköp kan man däremot inte övervaka att till exempel förbudet mot utlämning till berusade följs. Eftersom det är omöjligt att utöva en effektiv myndighetstillsyn över leveransen av alkoholdrycker kan också alkoholtillsynens trovärdighet i butiker och restauranger ifrågasättas.

Problemen måste beaktas i riksdagsbehandlingen

Dessa problem bör beaktas vid riksdagsbehandlingen av lagförslaget. Annars finns det risk för att minskningen av alkoholskador med hjälp av detaljhandelsmonopolet, tillståndssystemet och en effektiv myndighetstillsyn försvåras avsevärt.

Läs mer

Valvira motsätter sig tillåtandet av leverans av alkoholdrycker

Aleksi Halme

Halme är överinspektör