Valvira motsätter sig tillåtandet av leverans av alkoholdrycker 

Utgivningsdatum 3.9.2024 12.21
Nyhet
vinflaskor på hyllan.

Social- och hälsovårdsministeriet har bett Valvira om ett utlåtande om regeringens proposition om ändring av alkohollagen. I propositionen föreslås att det i fortsättningen ska vara möjligt att leverera alkoholdrycker från ett detaljhandelsställe till beställaren med ett separat leveranstillstånd för alkoholdrycker. Valvira understöder inte att leverans av alkoholdrycker från detaljhandelsställen tillåts.

Syftet med alkohollagen är att minska konsumtionen av alkoholdrycker genom att begränsa och övervaka näringsverksamheten i anslutning till dem. På detta sätt strävar man efter att förebygga skador som alkoholkonsumenter, andra människor och hela samhället orsakas. Att möjliggöra leverans av alkoholdrycker skulle öka tillgången på alkoholdrycker. Alkoholskador skulle även öka. 

Ändringen skulle tillåta överlåtelse av alkoholdrycker nästan var som helst, till exempel vid dörren till hemmet, i parken och på torget, vilket avsevärt skulle försämra både näringsidkarnas möjligheter att övervaka iakttagandet av förbuden mot utlämning enligt alkohollagen och myndighetens tillsynsmöjligheter. För att trygga tillsynen kräver Valvira att alkoholdrycker endast får lämnas ut av innehavaren av leveranstillstånd eller dennes personal och att de personer som lämnar ut alkoholdrycker ska arbeta under tillståndshavarens ledning och tillsyn. Leveranstillstånd kan beviljas vem som helst som uppfyller villkoren för beviljande av tillstånd, till exempel en butik som är innehavare av detaljhandelstillstånd för alkoholdrycker, en transportfirma eller ett enskilt matbud. I fråga om åldersgränsövervakningen föreslår Valvira också att en person som tar emot alkoholdrycker alltid ska bevisa sin ålder genom att visa upp sitt identitetsbevis när hen tar emot leveransen. 

Valvira och Institutet för hälsa och välfärd (THL) gjorde i början av året en utredning till social- och hälsovårdsministeriet om hemleverans av alkoholdrycker. Av den framgår på ett heltäckande sätt vilka övervakningsutmaningar som skulle ingå i leveransen av alkoholdrycker och hur detta skulle påverka tillståndssystemet. Du kan bekanta dig med utredningen på vår webbplats. 

Valvira anser att de enskilda ändringar i alkohollagen som planeras i regeringsprogrammet bör bedömas som en helhet utifrån forskningsrön. Enligt Valvira borde försäljningen och leveransen av alkoholdrycker från utlandet absolut avgöras samtidigt som leveransen av inhemska alkoholdrycker. Alla preciseringar i alkohollagen som kräver korrigeringar som framkommit efter totalreformen av alkohollagen bör också göras på en gång. 

Läs mer

SHM:s begäran om utlåtande och utlåtanden som getts finns i tjänsten utlåtande.fi 

Ytterligare information

direktör Jussi Holmalahti, 0295 209 500

Alkohol