Lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä ei voi vuokrata virkasuhdetta edellyttäviin tehtäviin
Valvira ja aluehallintovirastot antoivat joulukuussa 2022 hyvinvointialueille ohjeen lastensuojelun laadun ja lainsäädännön noudattamisesta sosiaalityöntekijöiden rekrytoinneissa. Valviran tietojen mukaan ohjeen julkaisemisen jälkeen osa hyvinvointialueista on ryhtynyt toimenpiteisiin ohjeen noudattamiseksi. Näin ei kuitenkaan ole kaikilla hyvinvointialueilla.
Lastensuojelu tulee järjestää siten, että lastensuojelun sosiaalityötä tehdään pitkäjänteisesti, jolla turvataan jatkuvien ja luottamuksellisten asiakassuhteiden syntyminen sosiaalityöntekijöiden ja lastensuojelun asiakkaiden välille. Lastensuojelun sosiaalityöntekijät käyttävät merkittävää julkista valtaa, millä turvataan ja puututaan yksilön perus- ja ihmisoikeuksiin. Lapsen edun toteutuminen ja luottamus viranomaistoimintaan heikentyvät, jos viranhaltija on työhönsä liittyvässä oikeudellisessa suhteessa hyvinvointialueen lisäksi yksityiseen toimijaan, ja saa viranhoitoonsa kytkeytyviä palkkioita, etuja ja muita korvauksia yksityiseltä toimijalta.
Voimassa oleva lainsäädäntö ei kiellä vuokratyövoiman tai rekrytointiyritysten käyttöä hyvinvointialueiden rekrytoinneissa. Julkista valtaa käyttäviä sosiaalityöntekijöitä ei kuitenkaan ole sallittua vuokrata virkoihin, ja Valviran näkemyksen mukaan edellä esille tuodussa useaa yhtäaikaista työnantajaa koskevassa toimintamallissa on tosiasiassa kyse juuri siitä.
Hyvinvointialueen velvollisuutena on varmistaa, että sen vastuulla olevat palvelut ovat laadukkaita ja lainmukaisia. Hyvinvointialueen omavalvontaan kuuluu riskien hallinta, johon kuuluu keskeisesti palveluihin kohdistuvien riskien ja niiden vaikutusten minimointi. Henkilöstön suuri vaihtuvuus on merkittävä riski lastensuojelun laadun, tiedonkulun, osaamisen arvioinnin ja perehdytyksen toteutumiselle. Lyhytaikaisesti työskentelevät sosiaalityöntekijät harvemmin tuntevat riittävästi lapsen ja hänen perheensä tilannetta. Tällaisessa tilanteessa velvollisuus tehdä lapsen edun mukaisia suunnitelmia ja päätöksiä ei toteudu, ja lapsen palvelutarpeeseen vastaaminen ajoissa ja oikeilla keinoilla vaarantuu.
Lisätietoja: Lakimies Päivi Vuorinen, 0295 209 402