Riittävä henkilöstömitoitus turvaa iäkkään arjen ympärivuorokautisessa palveluasumisessa
Vuoden 2025 alusta ympärivuorokautisen hoivan vähimmäishenkilöstömitoitus laskettiin 0,6:en työntekijään asiakasta kohden. Valvontaviranomaisilla on huoli siitä, että iäkkäiden ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä toteutetut tai suunnitteilla olevat henkilöstömitoituksen alentamiset vaikuttavat negatiivisesti palveluiden laatuun ja voivat myös aiheuttaa vakavaa vaaraa asiakasturvallisuudelle.
Henkilöstömitoitusta ei ole tarkoitettu sovellettavan kategorisesti eli mitoitusta ei voi alentaa vähimmäismitoitukseen arvioimatta ja varmistamatta, että se riittää vastaamaan palvelujen tarvetta. Henkilöstöä pitää olla niin paljon, että iäkkäät ehditään esimerkiksi avustamaan vuoteesta ylös joka päivä ja ettei jo aamuvuoron aikana ole tarvetta aloittaa iltatoimia.
Kun arvioidaan riittävää henkilöstömitoitusta, ei kyse ole desimaalista, vaan siitä, että kyetään vastaamaan iäkkäiden yksilöllisiin ja myös muuttuviin palvelujen tarpeisiin sekä varmistamaan asiakasturvallisuuden toteutuminen.
Riittävä mitoitus turvaa ja mahdollistaa merkityksellisen arjen
Ympärivuorokautinen palveluasuminen sisältää iäkkään asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaisen, vuorokauden ajasta riippumattoman hoidon ja huolenpidon. Siihen kuuluu myös toimintakykyä ylläpitävää ja edistävää toimintaa, tarvittavat tukipalvelut sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut. Kyse on iäkkäiden viimeisistä vuosista – elämästä ja arjesta, jonka on tarkoitus olla turvallista, arvokasta ja yksilölliset tarpeet huomioivaa.
Useimmat iäkkäät nauttivat ulkoilusta, ja se voi myös rauhoittaa levotonta muistisairasta. Liikkuminen yleisesti tukee toimintakyvyn säilymistä mahdollisimman pitkään mahdollisimman hyvänä. Yhdessä tekeminen ja yksilöllinen huomioiminen vähentävät levottomuutta ja käytösoireita. Myös fyysisesti jo hyvin heikkokuntoiset, suuren osan päivästä vuoteessa viettävät iäkkäät ansaitsevat aikaa ja hoitajan läsnäoloa, vaikka eivät sitä välttämättä pysty enää sanallisesti ilmaisemaan.
Omavalvonnan merkitys ikäihmisten palvelujen laadun turvaajana
Omavalvonta on keskeinen työkalu henkilöstömitoituksen ja palvelun laadun seuraamisessa ja varmistamisessa. Hyvinvointialueilla ja iäkkäiden ympärivuorokautisia asumispalveluja tuottavilla on vastuu varmistaa palvelujen laatu ja omavalvonnallisesti viipymättä korjata mahdolliset puutteet henkilöstömitoituksessa ja tarvittaessa myös henkilöstörakenteessa. Henkilöstön ja osaamisen riittävyyttä arvioitaessa on tärkeää ottaa huomioon esimerkiksi asiakas- ja omaispalautteet, työntekijöiden näkemykset ja kokemukset sekä heidän tekemänsä epäkohta- ja poikkeamailmoitukset.
Kukapa meistä ei haluaisi elää onnellista ja merkityksellistä arkea myös iäkkäänä, arkea värittävistä sairauksista ja toimintakyvyn rajoituksista huolimatta. Ympärivuorokautisessa hoivassa palvelun järjestäjällä ja tuottajalla on erityinen velvollisuus huolehtia iäkkäiden perusoikeuksien, ihmisarvon ja arvokkaan vanhuuden toteutumisesta. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun iäkäs ei esimerkiksi muistisairauden vuoksi itse kykene pitämään huolta ja varmistamaan oikeuksiensa toteutumista.
Lue lisää
Lue lisää henkilöstömitoituksesta iäkkäiden ympärivuorokautisessa palveluasumisessa