Tillräcklig personaldimensionering tryggar den äldres vardag i serviceboenden med heldygnsomsorg
Från början av 2025 sänktes minimidimensioneringen för vård med heldygnsomsorg till 0,6 anställda per klient. Tillsynsmyndigheterna är oroade över att de sänkningar av personaldimensioneringen som genomförts eller planeras i enheterna för serviceboende med heldygnsomsorg för äldre kommer att ha en negativ inverkan på tjänsternas kvalitet, och även kan utgöra en allvarlig risk för klientsäkerheten.
Personaldimensioneringen är inte avsedd att tillämpas kategoriskt. Med andra ord kan dimensioneringen inte sänkas till miniminivån utan att man bedömer och säkerställer att den är tillräcklig för att motsvara servicebehovet. Det ska finnas tillräckligt med personal för att säkerställa att de äldre till exempel får hjälp med att stiga upp ur sängen varje dag, och att det inte finns något behov av att inleda kvällsrutiner redan under morgonskiftet.
När den tillräckliga personaldimensioneringen bedöms handlar det inte om decimaler, utan om att kunna svara på de äldres individuella och föränderliga servicebehov och att säkerställa klientsäkerheten.
Tillräcklig dimensionering tryggar och möjliggör en meningsfull vardag
Serviceboende med heldygnsomsorg omfattar vård och omsorg för den äldre klienten enligt dennes individuella behov, oavsett tid på dygnet. Det omfattar även verksamhet för att upprätthålla och främja funktionsförmågan, nödvändiga stödtjänster och tjänster för att främja delaktighet och socialt umgänge. Det handlar om de sista åren för de äldre – ett liv och en vardag som ska vara trygg, värdig och beakta individuella behov.
De flesta äldre tycker om att vistas utomhus, och utomhusvistelse kan också lugna en rastlös patient med en minnessjukdom. Fysisk aktivitet i allmänhet stöder upprätthållandet av funktionsförmågan så att den är så god som möjligt, så länge som möjligt. Gemensamt arbete och beaktande av individen minskar rastlöshet och beteendestörningar. Även fysiskt mycket svaga äldre personer som tillbringar största delen av dagen i sängen förtjänar tid och närvaro av en vårdare, även om de kanske inte längre kan uttrycka det med ord.
Egenkontrollens betydelse för att säkerställa kvaliteten på tjänster för äldre
Egenkontrollen är ett viktigt verktyg för att följa upp och säkerställa personaldimensioneringen och servicekvaliteten. Välfärdsområdena och tillhandahållare av boendetjänster med heldygnsomsorg för äldre har ansvar för att säkerställa kvaliteten på tjänsterna, och att genom egenkontroll snabbt korrigera eventuella brister i personaldimensioneringen och vid behov även i personalstrukturen. Vid bedömningen av tillräckligheten för personalen och kompetensen är det viktigt att beakta till exempel respons från klienter och anhöriga, de anställdas synpunkter och erfarenheter samt deras anmälningar om missförhållanden och avvikelser.
Alla önskar vi leva ett lyckligt och meningsfullt liv även på äldre dagar, trots de sjukdomar och begränsningar av funktionsförmågan som påverkar vardagen. Vid vård med heldygnsomsorg har den som anordnar och tillhandahåller tjänsten en särskild skyldighet att se till att de äldres grundläggande rättigheter, människovärde och en värdig ålderdom respekteras. Detta är särskilt viktigt när den äldre själv inte kan ombesörja och säkerställa genomförandet av sina rättigheter, till exempel på grund av en minnessjukdom.
Läs mer
Läs mer om personaldimensionering i serviceboenden med heldygnsomsorg för äldre