Se mikä on tärkeää ikääntyneelle – tulisi olla tärkeää myös palveluissa
Vanhustenpäivää vietetään lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, ja sitä seuraava viikko on vanhustenviikko. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii vanhustenpäivän ja -viikon suojelijana. Vanhustenviikolla nostetaan keskiöön ikääntyneiden hyvinvointi. Tämän vuoden teeman Tehdään iästä numero keskiössä ovat elintavat, kulttuuri, luovuus, luonto, ulkoilu ja teknologia.
Kaikilla aisteilla
Sosiaalihuoltolaissa todetaan, että lain tarkoituksena on vähentää eriarvoisuutta ja edistää osallisuutta. Vanhuspalvelulain mukaan palvelut on toteutettava niin, että ne tukevat iäkkään henkilön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä, itsenäistä suoriutumista ja osallisuutta.
Vanhustenviikon teemat ulkoilu ja luonnon läheisyys tukevat näitä tavoitteita. Luonnossa liikkuminen on monia aisteja hellivä kokemus. Myös muistisairas, puhekykynsä menettänyt tai huonosti liikkuva voi tuntea sateen kosteuden, pakkasen puraisun tai metsän tuoksun. Kulttuurin vaalimista on myös se, että mahdollistetaan ikääntyneelle identiteettinsä luominen hänen omien merkityksellisten kokemuksiensa kautta yhdessä muiden kanssa. Erilaisen tuen tarpeessa olevat ikääntyneet henkilöt saattavat määrittyä palveluissa tuen tarpeensa mukaan eivätkä yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. Osallisuutta voi olla esimerkiksi se, että ikääntynyt ei ole ainoastaan passiivinen erilaisen viriketoiminnan kuluttaja, vaan sitä, että hän aktiivisesti osallistuu, ilmaisee itseään ja löytää uusia kykyjä itsestään.
Teknologia ikääntyneiden palveluissa
Erilaiset etäpalvelut ja etäryhmätoiminta voivat lisätä ikääntyneen henkilön mahdollisuuksia osallistua ja kokea yhteisöllisyyttä. Keskeistä on varmistaa, että ikääntynyt hallitsee teknologian käytön ja kokee sen mielekkääksi. Teknologiset ratkaisut keräävät eri tavoin tietoa ikääntyneistä riippuen käyttötarkoituksesta. Osallisuutta voi olla, että ikääntynyt tietää, mitä tietoja hänestä kerätään ja mihin niitä käytetään. Jos henkilö ei tiedä, mihin antaa luvan, se voi tehdä suostumuksen tyhjäksi.
Sosiaalihuollon palveluissa voidaan lisätä ikääntyneiden osallisuuden mahdollisuuksia
Ikääntyneillä on oikeus tehdä omia valintojaan, vaikka ne poikkeaisivatkin muiden odotuksista tai suosituksista. Kun pohdimme omien valintojen tekemistä ikääntyneiden elämässä, korostuu yksilön arvostaminen ja kunnioittaminen. Osallisuus ei ole vain oikeus, vaan se on myös voimavara.
Sosiaalihuollon palveluissa voidaan lisätä ikääntyneiden osallisuuden mahdollisuuksia esimerkiksi varmistamalla, että asiakassuunnitelmissa määritellään konkreettisia keinoja iäkkään henkilön osallisuuden edistämiseksi ja vahvistamalla vastavuoroista vuorovaikutusta – asiakkaat rakentavat identiteettiään ja kokemusta itsestään myös ikääntyneenä. Iäkkään henkilön voimavaroja voidaan vahvistaa niissä asioissa, joita hän itse pitää tärkeinä. Ikääntyneiden henkilöiden palvelujen tarpeita vastaava henkilöstörakenne ja monipuolinen osaaminen turvaavat osaltaan vanhuspalvelulain yleisten periaatteiden toteutumista. Ikääntyneiden on tärkeää myös antaa vaikuttaa yhteiskunnassa – äänestäminen ja poliittiseen toimintaan osallistuminen ovat oikeuksia myös vanhuudessa.