Hyppää sisältöön

Työnantajan tarkkuus on valttia – Valviran päätös ei aina anna ulkomailla kouluttautuneelle oikeutta harjoittaa ammattia

Maarit Mikkonen 31.3.2025

Toimitko sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työnantajana tai rekrytoijana? Valviran päätösten ymmärtäminen on avainasemassa, jotta voit varmistaa, että työntekijällä on oikeus harjoittaa ammattiaan. Suomessa kouluttautuneille prosessi on yleensä suoraviivainen, mutta ulkomailla opiskelleiden kohdalla tilanne voi olla monimutkaisempi. 

Väärinkäsitykset päätöksistä voivat viivästyttää rekrytointia tai estää työn aloittamisen kokonaan. On tärkeää muistaa, että eri päätöksillä on erilaisia vaikutuksia ulkomailla kouluttautuneiden ammatinharjoittamiseen.

Suomessa kouluttautuneilla polku on yksinkertainen 

Kotimaassa kouluttautuneet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt hakevat Valviralta laillistusta tai oikeutta käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä, mikä mahdollistaa työskentelyn aloittamisen. Normaalisti hakemukset käsitellään 30 päivässä. Jos hakijan hakemuksen käsittelyssä menee yli 30 päivää, sinun kannattaa työnantajana selvittää hakijalta itseltään, onko Valvira ottanut yhteyttä hakijaan. On mahdollista, että Valvira on ryhtynyt selvittämään jotain seikkaa normaalia tarkemmin. Valvira ei voi kuitenkaan jakaa tietoa suoraan työnantajalle, mutta hakija on saanut tiedot mahdollisista lisäselvityksistä.

Eri päätöksillä erilaisia vaikutuksia ulkomailla kouluttautuneiden ammatinharjoittamiseen

Ulkomailla kouluttautuneen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön kohdalla Valvira voi antaa jonkin muunkin päätöksen kuin sellaisen, joka antaa oikeuden harjoittaa ammattia. Tässä muutama esimerkki:

  1. Tutkinnon hyväksyminen: Tämä päätös koskee EU- tai ETA-alueen ulkopuolella kouluttautuneita lääkäreitä ja hammaslääkäreitä. Päätös aloittaa hakijan polun kohti ammatinharjoittamisoikeutta, mutta matka on pitkä. Tutkinnon hyväksymistä koskevan päätöksen jälkeen hakijan pitää hakeutua harjoitteluun, opiskella suomen tai ruotsin kieltä ja osallistua kuulusteluihin. Matkan varrella hakija voi työskennellä lääkärinä toimiluvalla. Toimilupa on sidottu tiettyyn erikseen määriteltyyn terveydenhuollon toimintayksikköön, jossa hakija voi työskennellä laillistetun lääkärin johdon ja valvonnan alaisena. Hammaslääkäreillä toimiluvalla voi työskennellä sen jälkeen, kun kuulustelut on suoritettu. Myös hammaslääkäreiden toimilupa on rajoitettu tiettyyn toimintayksikköön ja laillistetun hammaslääkärin johdon alaisuuteen.
  2. Ammattipätevyyden tunnustaminen: Tämä päätös liittyy EU- tai ETA-kansalaisen EU- tai ETA-alueella suoritettuun koulutukseen. Päätös tarkoittaa, että hakijan ammattipätevyys on kunnossa, mutta hakijalta puuttuu kielitaito. Päätös ei siis vielä anna oikeutta työskennellä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilönä Suomessa. Kun hakija toimittaa Valviralle selvityksen kielitaitostaan, saa hän ammatinharjoittamisoikeuden. 
  3. Ehdollinen tunnustamispäätös: Jos hakijan koulutus poikkeaa olennaisesti suomalaisesta vastaavasta koulutuksesta, hänen pitää kompensoida erot joko tekemällä kelpoisuuskoe tai työskentelemällä sopeutumisajalla. Sopeutumisajalla työskentely pitää rekisteröidä Valviraan, eikä työskentelyä saa aloittaa ennen kuin Valvira on hyväksynyt työpaikan ja ohjaajan, jonka alaisuudessa sopeutumisaika suoritetaan. Sopeutumisajalla työskentelyn tai kelpoisuuskokeen jälkeen siintää edessä ammattipätevyyden tunnustaminen tai ammatinharjoittamisoikeus riippuen hakijan kielitaidosta. 
  4. Erikoistapaus gurulupa: Valviran slangilla niin kutsuttu gurulupa on tilapäinen lupa EU- tai ETA-alueen ulkopuolella kouluttautuneelle lääkärille toimia tutkimuksen ja opetuksen kouluttajana. Se antaa lisäksi mahdollisuuden osallistua tutkimukseen tai opetukseen liittyvään potilaiden hoitoon. Lupa voidaan myöntää enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan erikoisala- sekä toimipaikkakohtaisena. Hakijalle on myös nimettävä vastuuhenkilö, joka on oikeutettu harjoittamaan kyseistä ammattia laillistettuna ammattihenkilönä ja jolla on riittävä käytännön kokemus.

Mitä työnantajan pitää muistaa?

Työnantajana sinun kannattaa tutustua Valviran päätöksiin huolellisesti. Päätösten sisältö kertoo, onko hakijalla oikeus toimia ammatissaan vai vaatiiko oikeuden saaminen vielä muita toimenpiteitä. Valviran verkkosivut ovat erinomainen tietolähde, jos tarvitset tarkempaa tietoa hakuprosessista ja päätöksistä. Lue lisää sosiaali- ja terveydenhuollon työnantajille tarkoitetulta verkkosivultamme.

Maarit Mikkonen

ryhmäpäällikkö