Suomessa koulutettu sosiaalityöntekijä

Sosiaalityöntekijänä työskenteleminen Suomessa edellyttää Valviran myöntämää ammatinharjoittamisoikeutta. Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa sosiaalityöntekijän ammattia laillistettuna ammattihenkilönä. Oikeus voidaan myöntää henkilölle, joka on suorittanut Suomessa ylemmän korkeakoulututkinnon, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä Suomessa. Valvira ei rekisteröi sosiaalialan opiskelijoita.

Sosiaalityöntekijän laillistuksen edellytykset ovat:

  • ylempi korkeakoulututkinto = yliopistossa suoritettu maisterin tutkinto TAI ylempi ammattikorkeakoulututkinto
  • yliopistolliset opinnot = yliopiston hyväksymien tutkintovaatimusten mukaiset sosiaalityön opinnot (mukaan lukien avoin yliopisto)
Hakemuksen käsittely Valvirassa on maksullista. Peruutetusta hakemuksesta peritään myös maksu. Lähettämällä hakemuksen sitoudut maksuihin. Tarkistathan hinnat sivun alaosasta kohdasta Maksut.

Molempien vaatimusten pitää täyttyä, jotta henkilölle voidaan myöntää oikeus harjoittaa sosiaalityöntekijän ammattia laillistettuna ammattihenkilönä. Sosiaalityön pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat opinnot koostuvat yleensä perus- ja aineopinnoista, ohjatuista harjoitteluista ja syventävistä opinnoista.

Lisäksi sosiaalityöntekijän laillistus voidaan myöntää henkilölle, joka on aiemmin voimassa olleiden vaatimusten mukaan ollut kelpoinen sosiaalityöntekijän tehtäviin. Tällöin kannattaa ennen hakemuksen toimittamista tutustua oheiseen listaukseen sosiaalityöntekijän kelpoisuuden tuottavista opinnoista (pdf). Huomioithan, että sosiaalityöntekijän kelpoisuuden voivat kuitenkin tuottaa muutkin opintokokonaisuudet kuin listalla mainitut.

Jos sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaa tunnistautumista, tee hakemus sähköisen asiointipalvelun kautta.

Sähköisen asioinnin tunnistustapoja ovat pankkitunnistus, mobiilivarmenne ja organisaatiokortti. Voit tehdä sosiaalihuollon ammattioikeushakemuksen sähköisesti, jos sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaa tunnistautumista ja jos tutkintosi näkyy asioinnissa.

Palvelussa perustat itsellesi asiointitilin, johon voit tarvittaessa myöhemminkin kirjautua. Tili täytyy käydä aktivoimassa sähköpostiin lähetetyn linkin kautta kirjautumalla.

Kun olet täyttänyt asiointipalvelussa asiointikielesi ja yhteystietosi, pääset tekemään hakemuksen. Saat vahvistuksen hakemuksen lähettämisestä antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos annat hakemuksessa suostumuksen sähköiseen tiedoksiantoon, päätös tai todistus lähetetään henkilökohtaiselle asiointitilillesi eikä postitse kotiin. Katso lisää ohjeita sähköisen asioinnin käyttämisestä verkkosivultamme.

Täytä hakemuslomake (pdf). Liitä hakemukseen jäljennös passista tai henkilökortista. Lähetä hakemus liitteineen Valviraan sähköpostilla tai postilla. Hakemuksen käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet Valviraan.

Lähetä täytetty hakemus liitteineen sähköpostilla osoitteeseen: [email protected].
Huomaathan, että sähköpostia ei suositella salassa pidettävien tietojen lähettämiseen. Voit lähettää turvapostia Valviran turvaviestipalvelun kautta. Lue lisää aineiston toimittamisesta sähköpostilla Valviraan verkkosivultamme.

TAI lähetä täytetty hakemus liitteineen postilla osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)
PL 43
00521 Helsinki