Työnantajan on tarkistettava uuden työntekijän oikeudet ja osaaminen, erityisesti opiskelijoita rekrytoidessa

Julkaisuajankohta 2.5.2024 9.16
Uutinen
Lääkäri kirjoittaa.

Työnantajien pitää varmistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden ajantasainen ammatinharjoittamisoikeus. Ammattihenkilön ammattipätevyyden voi tarkistaa luotettavasti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterin julkisesta tietopalvelusta JulkiTerhikistä tai JulkiSuosikista. Rekisterien tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa. Huomioi, että samannimisiä ammattihenkilöitä saattaa olla useampia. 

Valvira muistuttaa myös, että hyvinvointialue vastaa kaikkien palveluidensa asianmukaisuudesta. Tämä koskee myös muualta hankittuja tai ostopalveluna toteutettuja palveluita.

Työnantajan velvollisuudet opiskelijaa rekrytoidessa

Työnantajan on arvioitava tapauskohtaisesti opiskelijan valmiudet ja edellytykset suoriutua tarjotuista tehtävistä sekä varmistettava, että heidän kielitaitonsa on riittävä, jos heidän äidinkielensä ei ole suomi tai ruotsi. Lisäksi on tärkeää määrittää selkeästi opiskelijan vastuut, tehtävät ja toiminnan rajat sekä varmistaa, että heidän opintonsa on suoritettu hyväksytysti. 

Opiskelijalle on myös nimettävä ohjaaja toimintayksikössä. Tämä koskee myös tilanteita, joissa opiskelija ei ole palvelussuhteessa toimintayksiköön vaan työskentelee esimerkiksi vuokrafirman kautta. Työnantajan pitää varmistaa, ettei potilaille tai asiakkaille anneta väärää kuvaa opiskelijan osaamisesta tai asemasta. Vaikka opiskelijan rekrytointi tapahtuisi työvoimaa vuokraavan yrityksen kautta, toimintayksikön on itse arvioitava edellä mainitut seikat. Lisätietoja Sosiaali- ja terveydenhuollon työnantajille löytyy verkkosivuiltamme.

Opiskelijan oikeus toimia ammattihenkilön tehtävissä

Opiskelija voi toimia tilapäisesti vain opiskelemansa laillistetun ammatin tehtävissä. Opiskelija toimii aina laillistetun ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena, eikä hänellä ole oikeutta työskennellä itsenäisenä ammatinharjoittajana. Lisätietoja opiskelijoiden oikeuksista ja ohjaajien velvollisuuksista voit lukea Valviran verkkosivuilta.  

Nimikesuojatuissa terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä voivat toimia muutkin kuin kyseiseen ammattiin opiskelevat henkilöt. Kun työnantaja palkkaa henkilön nimikesuojatun ammattihenkilön tehtäviin, hän vastaa, että valitulla henkilöllä on edellytykset toimia kyseisissä tehtävissä. Lisätietoa sosiaalihuollon ammatteihin opiskelevien osalta verkkosivuillamme. 

Lue lisää

Tutustu aikaisempiin uutisiimme aiheesta

Lisätietoja: 

ryhmäpäällikkö Maarit Mikkonen, 0295 209 561 (yliopistokoulutukset)
ryhmäpäällikkö Jenni Kangas, 0295 209 532 (AMK ja toisen asteen koulutukset)

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeudet Sosiaali- ja terveydenhuolto