EU- tai ETA-valtiossa koulutettu lääketieteen, hammaslääketieteen tai farmasian opiskelija

Valvira rekisteröi lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijaoikeuksia sekä Suomessa että ulkomailla koulutetuille henkilöille.

Ohjeet koskevat lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijaoikeuksien hakemista. Jos haluat hakea farmasian opiskelijan oikeutta, ole yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen [email protected], jotta saat neuvontaa farmasian opiskelijan oikeuksien hakemisesta.

Tilapäinen työskentely on mahdollista vasta rekisteröinnin jälkeen.
Oikeus myönnetään määräaikaisena, jonka jälkeen samaa aiemmin myönnettyä oikeutta on mahdollista opintojen jatkuessa jatkaa ilmoituksella.

Ammattioikeuden hakeminen

Täytä opiskelijarekisteröinnin hakemuslomake (pdf). Lähetä hakemus liitteineen Valviraan sähköpostin liitteenä tai postilla. Hakemuksen käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet Valviraan.

Lähetä täytetty hakemus liitteineen sähköpostilla osoitteeseen: [email protected].

Huomaathan, että sähköpostia ei suositella salassa pidettävien tietojen lähettämiseen. Voit lähettää turvapostia Valviran turvaviestipalvelun kautta. Lue lisää aineiston toimittamisesta sähköpostilla Valviraan verkkosivultamme.

Hakemuksen käsittely Valvirassa on maksullista. Peruutetusta hakemuksesta peritään myös maksu. Lähettämällä hakemuksen sitoudut maksuihin. Tarkistathan hinnat sivun alaosasta kohdasta Maksut.

TAI lähetä täytetty hakemus liitteineen postilla osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)
PL 43
00521 Helsinki

Liitä hakemukseen kopiot seuraavista asiakirjoista:

 1. Passi tai EU- tai ETA-valtiossa myönnetty henkilökortti (eli henkilöllisyyden ja kansalaisuuden todistava asiakirja). Lue ohjeet verkkosivultamme, jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta.
 2. Opintosuoritusote suoritetuista opinnoista.
 3. Jos et käytä Valviran hakemuslomaketta, liitä hakemukseen yliopiston virallinen vahvistus siitä, että suoritetut opinnot vastaavat 4. vuoden tai 5. vuoden opintoja.

  Vahvistuksen pitää sisältää:
  a) tarkat tiedot opintojen aloittamisajankohdasta sekä päivämäärä, jolloin opinnot ovat kokonaisuudessaan hyväksytysti suoritettu
  b) arvioitu valmistumispäivä
  c) yhteystiedot yliopistoon

  Valvira tarkistaa opiskeluoikeutesi edellä mainituista yhteystiedoista ja sen vuoksi yhteystietoja voi ilmoittaa useita, jotta tarkastaminen onnistuu myös loma-aikoina.
  Yliopisto voi lähettää vahvistuksen tai täytetyn hakemuslomakkeen suoraan Valviraan sähköpostilla, joka saattaa nopeuttaa hakemuksen käsittelyä.
 4. Suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset kohdissa 2–3 mainituista asiakirjoista. Käännösten pitää olla Suomessa tai muussa EU- tai ETA-valtiossa virallisen tai auktorisoidun kielenkääntäjän kääntämiä. Voit etsiä Suomessa toimivia auktorisoituja kielenkääntäjiä Opetushallituksen verkkopalvelusta. Jos kääntäjä ei ole EU- tai ETA-valtiossa virallinen tai auktorisoitu, käännös voidaan hyväksyä, jos kääntäjän asema on vahvistettu Apostille tai Grand Legalisation -merkinnöillä.

Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvitystä. Hakemusasiakirjat jäävät Valviraan, eikä niitä ole mahdollista saada takaisin päätöksenteon jälkeen. Jos pyydät asiakirjojen palauttamista kesken hakemuksen käsittelyn, tämä hidastaa hakemuksen käsittelyä merkittävästi.