Adoptionhakijoiden lupahallinto

Adoptioluvan myöntää adoptionhakijan hakemuksesta adoptiolautakunta. Adoptiolupa-asiat käsitellään adoptiolautakunnan lupajaostossa. 

Adoptiolupaa on haettava lähtökohtaisesti aina kun Suomessa asuva henkilö haluaa adoptoida alle 18-vuotiaan lapsen (niin sanottu vieraslapsiadoptio). Jos adoptionhakijalla, alle 18-vuotiaalla adoptoitavalla lapsella tai molemmilla on asuinpaikka Suomessa, hakija ei saa ottaa lasta luokseen adoptiotarkoituksessa, adoptioneuvonnan antaja ei saa sijoittaa lasta adoptiotarkoituksessa hakijan luokse eikä palvelunantaja saa välittää hakijaa lapselle, ellei hakijalla ole adoptiolupaa.

Adoptiolupaa ei tarvita kotimaisissa adoptioissa, jos aviopuoliso aikoo avioliiton aikana tai avioliiton purkauduttua kuoleman takia yksin adoptoida toisen aviopuolison lapsen. Adoptiolupaa ei tarvita myöskään, jos lapsi on tullut hakijan luokse muussa kuin adoptiotarkoituksessa ja jos lapsi on ollut vakiintuneesti hakijan hoidettavana ja kasvatettavana. 

Täysi-ikäisen henkilön adoption vahvistamista haetaan käräjäoikeudelta kirjallisella hakemuksella. Täysi-ikäisen adoptioon ei tarvita adoptiolautakunnan adoptiolupaa.
 

Ota yhteyttä

Sähköpostilla [email protected]

Postilla
Adoptiolautakunta
Valvira
PL 43
00521 Helsinki
 

 • Irene Pärssinen-Hentula
  päällikkö, adoptiolautakunnan puheenjohtaja
  0295 209 247
 • Arttu Malava
  lakimies, adoptiolautakunnan varapuheenjohtaja
  0295 209 231
 • Anne Ritari
  lakimies, adoptiolautakunnan sihteeri
  0295 209 413
 • Minna Malviniemi
  ylitarkastaja, adoptiolautakunnan sihteeri
  0295 209 611