Adoption jälkeinen tuki
Adoptiolapsella perheineen on oikeus saada adoption jäkeistä adoptioneuvontaa. Adoptioneuvontaa antaa adoptioasioihin erikoistunut sosiaalityöntekijä. Lisäksi adoption osapuolilla on oikeus saada maksutta tietoja itseään koskevista asiakirjoista.
Oikeus saada tietoja adoptioprosessissa syntyneistä asiakirjoista koskee
- adoptoitua
- adoptoidun jälkeläisiä
- adoptiovanhempia.
Tiedonsaantioikeus pitää sisällään
- oikeuden saada maksutta tietoja sinua koskevista asiakirjoista, joita on syntynyt adoptioprosessin aikana
- kansainvälisen palvelunantajan tai adoptioneuvonnan sosiaalityöntekijän tarjoamaa tarpeellista tukea ja ohjausta edellä mainittuja tietoja annettaessa.
Kun haluat tutustua asiakirjoihisi ja kaipaat adoptiostasi lisää tietoa, ole yhteydessä oman hyvinvointialueesi tarjoamaan adoptioneuvontaan tai kansainvälisen adoption palvelunantajaan.
Pyytämällä adoption jälkipalvelua joltakin näistä tahoista pääset alkuun tai saat jatko-ohjausta oikealle viranomaiselle. Asiakirjojen luovutuksesta vastaa taho, jolla on adoptiolain mukainen tietojen säilytysvastuu. Kansainvälisissä adoptioissa säilytysvastuu on palvelunantajalla (Interpedia ry, Pelastakaa Lapset ry tai Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto), joka on aikanaan hoitanut adoption. Kotimaisissa adoptioissa säilytysvastuu on hyvinvointialueella tai adoptiotoimisto Pelastakaa Lapset ry:llä.
Adoptioneuvonta tarjoaa neuvontaa, apua ja tukea kaikille adoption osapuolille eri elämäntilanteissa adoption jälkeen.
Adoptioneuvonta adoption jälkeen pitää sisällään
- tukea ja keskusteluapua adoptoidulle aina kun adoptoitu kaipaa mahdollisuutta käsitellä adoptiota tai kun hän etsii itseään koskevaa tietoa
- tukea adoptiovanhemmuuteen lapsen perheeseen saapumisen jälkeen
- tukea adoptiovanhemmuuteen lapsen ja perheen eri elämänvaiheissa
- tuen tarpeen arvioinnin asiakkaan pyynnöstä
- ohjauksen muun tuen piiriin.
Adoptiolapsen identiteettioikeuksien kunnioitus on keskeinen lähtökohta Suomen adoptiolaissa.
Identiteettioikeuksilla viitataan tässä erityisesti adoptoidun oikeuteen tuntea
- perhetaustansa
- syntymäänsä koskevat tiedot
- alkuperäinen nimensä
- adoptioprosessin ajankohdasta ja toteutumisesta.
Jälkipalvelutyön tavoitteena on tukea adoptoitujen identiteettioikeuksien toteutumista ja tarjota tarvittaessa yksilöllistä keskustelu- ja selvittelyapua.
Kokonaiskuvan saaminen adoptioprosessin toteutumisesta ja saatavilla olevasta tiedosta saattaa edellyttää toimenpiteitä adoption toteuttaneelta suomalaiselta adoptiopalvelunantajalta sekä yhteistyötä lapsen syntymämaan adoptioviranomaisten kanssa.
Siinäkin tapauksessa, että tietoa on vähän tai se on puutteellista, on tärkeä saada halutessaan käsitellä aihetta ja tiedonpuutteen merkitystä adoptioammattilaisen kanssa.
Suomen valtio rahoittaa Suomen adoptiopalvelunantajien jälkipalvelutyötä, ja adoptiolautakunta seuraa työn kehittymistä sen turvaamiseksi, että oikeus itseään koskeviin tietoihin toteutuisi mahdollisimman hyvin.
Jos sinut on adoptoitu ulkomailta ja sinulla on taustatietoihisi tutustumisen jälkeen herännyt epäilys siitä, että kaikki adoptioprosessissasi ei ole mennyt asianmukaisesti, toimi näin:
- Asian selvittämisen käynnistämiseksi ole yhteydessä suomalaiseen adoptiopalvelunantajaan, jonka kautta adoptio on aikoinaan toteutettu (Interpedia, Pelastakaa Lapset tai Helsingin kaupunki).
- Ole matalalla kynnyksellä yhteydessä huolestasi myös adoptiolautakuntaan.
Adoptiolautakunta ei selvitä yksittäisiä adoptiotapauksia. Adoptiolautakunta valvoo adoptiopalvelunantajien toimintaa ja tekee tarvittaessa kansainvälistä viranomaisyhteistyötä adoptioprosessien turvallisuuden arvioimiseksi ja kehittämiseksi.
Haagin kansainvälisen adoptiosopimuksen tavoitteena on ollut lisätä adoptioiden turvallisuutta lapsille, joita adoptio koskettaa. Lapsen oikeuksia adoptioissa voidaan parhaiten turvata huolehtimalla siitä, että adoptiot Suomeen tapahtuvat virallisen adoptiojärjestelmän kautta.
Usein kysyttyä adoption jälkeisestä tuesta
Jälkipalvelu on adoption jälkeistä tukea adoption eri osapuolille. Jälkipalvelussa on mahdollisuus käsitellä adoptioon liittyviä kysymyksiä ja saada tukea näiden asioiden käsittelyyn adoptioammattilaiselta. Palvelu pitää sisällään asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan
- ohjausta ja tukea adoptioasiakirjoihin tutustumisessa
- adoptioasioihin erikoistuneelta adoptioneuvonnan sosiaalityöntekijältä saatavaa keskustelutukea
- adoptioneuvonnan sosiaalityöntekijältä pyydettävää tuen tarpeen arviointia ja ohjausta muun tuen piiriin
- kansainvälisen adoptiopalvelun tarjoamaa tukea kohdemaassa tehtyjen asiakirjoihin tutustumiseen
- kansainvälisen adoptiopalvelun tarjoamaa apua kohdemaahan tehtäviin tiedusteluihin mahdollisuuksien mukaan
- kansainvälisen adoptiopalvelun tarjoamaa tukea syntymämaahan suuntautuvan juurimatkan suunnitteluun mahdollisuuksien mukaan.
Kotimaisesti adoptoidut ja biologiset vanhemmat, jotka ovat luovuttaneet lapsen adoptioon, saavat adoption jälkeistä neuvontaa hyvinvointialueen perheasiainyksikön perheoikeudellisista palveluista tai Pelastakaa Lasten aluetoimistoista. Adoption jälkeinen neuvonta on ilmaista.
Ulkomailta adoptoidulla on oikeus adoption jälkeiseen neuvontaan hyvinvointialueen perheasiainyksiköiden perheoikeudellisista palveluista tai Pelastakaa Lasten aluetoimistoista. Lisäksi hänellä on oikeus jälkipalveluun sen suomalaisen palvelunantajan kautta, jonka avustuksella adoptio Suomeen toteutettiin. Adoptoidulla, adoptoidun jälkeläisillä ja adoptiovanhemmilla on oikeus saada tietoja adoptioprosessissa syntyneistä asiakirjoista.
Adoptioneuvonta on maksutonta. Tietojen saaminen arkistoiduista asiakirjoista on adoptioneuvonnan tavoin maksutonta. Kuluja voi syntyä kansainvälisiä adoptioita koskevista tiedusteluista ulkomaille tai kun suunnittelet vierailua synnyinmaassasi ja tarvitset tähän palvelunantajan palveluita ulkomailla. Ulkomaisilla adoptionviranomaisilla voi myös olla viranomaismaksuja. Voit tiedustella tällaisista kuluista palvelunantajalta.
Kaikki adoption osapuolet eli biologinen vanhempi, lapsi, adoptionhakija ja adoptiovanhempi voivat saada adoption jälkeistä adoptioneuvontaa.
Oikeus saada tietoja adoptioprosessissa syntyneistä asiakirjoista koskee adoptoitua, adoptoidun jälkeläisiä sekä adoptiovanhempia.
Jos olet kotimaasta adoptoitu, ole yhteydessä hyvinvointialueesi perheoikeudellisten asioiden yksikköön ja pyydä adoption jälkeistä adoptioneuvontaa. Joidenkin hyvinvointialueiden adoptioneuvonnan toteuttaa Pelastakaa Lapset järjestön aluetoimistot. Adoptioneuvonnan antaja selviää hyvinvointialueesi perheoikeudellisten asioiden yksiköstä tai soittamalla Pelastakaa Lapsiin.
Jos olet ulkomailta adoptoitu, selvitä minkä palvelunantajan kautta adoptiosi on aikoinaan toteutettu (Helsingin kaupunki, Interpedia tai Pelastakaa lasten kansainvälinen adoptiopalvelu) ja ole yhteydessä tähän tahoon. Palvelunantajan jälkipalvelu sisältää ohjausta adoptioasiakirjoihin tutustumisessa sekä mahdollisuuksien mukaan tiedustelujen tekemistä syntymämaan adoptioviranomaisille ja avustamista juurimatkan suunnittelussa.
Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema Adoptioneuvontaopas ja adoptiolaki ohjaa työtäsi. Ole yhteydessä myös adoption aikoinaan hoitaneeseen suomalaiseen adoptiopalvelunantajaan (Helsingin kaupunki, Interpedia tai Pelastakaa Lasten kansainvälinen adoptiopalvelu). Adoptiopalvelunantajalla on tietoa jälkipalvelutyön käytännöistä lapsia luovuttaneissa kohdemaissa sekä palvelua adoption jälkeisten tiedustelujen toteuttamiseksi kohdemaihin ja juurimatkojen suunnittelun avustamiseksi.