Adoptiolautakunnan toiminta ja tehtävät
Adoptiolautakunta on adoptioasioiden erityinen asiantuntija-, lupa- ja valvontaviranomainen sekä Haagin kansainvälistä adoptiota koskevan sopimuksen tarkoittama keskusviranomainen. Adoptiolautakunta toimii Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) yhteydessä itsenäisenä viranomaisena.
Adoptiolautakunta seuraa adoptiotoiminnan kehitystä Suomessa ja myöntää luvat adoptionhakijoille sekä kotimaiseen että kansainväliseen adoptioon. Lisäksi adoptiolautakunta myöntää toimiluvat kansainvälisille adoptiopalvelunantajille ja valvoo adoptiopalvelunantajien toimintaa.
Valtioneuvosto asettaa adoptiolautakunnan viideksi vuodeksi kerrallaan. Lautakunnassa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä eri asiantuntemusaloja edustavia jäseniä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Nykyinen adoptiolautakunta aloitti toimikautensa 1.7.2022. Adoptiolautakunnan kokoonpanon löydät Adoptiolautakunnan kokoonpano -sivultamme.
Lautakunta työskentelee täysistunnossa ja jaostoissa. Täysistunto seuraa adoptioasioiden kehitystä ja tekee tarvittaessa aloitteita adoptioita koskevissa kysymyksissä. Muut toimivaltaansa kuuluvat asiat lautakunta käsittelee adoptiolupa-asioita käsittelevässä adoptiolupajaostossa ja Suomen keskusviranomaistehtäviä hoitavassa kansainvälisten asioiden jaostossa.
Adoptiolautakunnan tehtävät jaostoittain
Adoptiolautakunta käsittelee adoptionhakijoiden lupa-asiat adoptiolupajaostossa. Jaostossa on edustettuna ainakin lastensuojelun, adoptioneuvonnan, lapsen kasvun ja kehityksen sekä lääketieteellinen asiantuntemus.
Adoptiolautakunnan adoptiolupajaoston tehtävänä on käsitellä asioita, jotka koskevat adoptioluvan myöntämistä kotimaiseen adoptioon, kansainväliseen adoptioon palvelunantajan välityksellä sekä kansainväliseen adoptioon ilman palvelunantajaa. Lisäksi jaostossa käsitellään ilmoitukset muutoksista adoptionhakijan olosuhteissa. Lupajaosto käsittelee myös adoptioluvan ehtojen muuttamista, luvan voimassaoloajan pidentämistä ja luvan peruuttamista koskevia asioita.
Kansainvälisten asioiden jaoston tehtäviin kuuluvat muun muassa palvelunantajien toimilupien myöntäminen, palvelunantajien toiminnan valvonta ja Haagin kansainvälisen adoptiosopimuksen noudattamisen seuranta sekä muut keskusviranomaistehtävät sopimukseen liittyen. Kansainvälisessä jaostossa on ulkoministeriön edustaja. Jaostossa on edustettuna lisäksi kansainvälisiin adoptioihin liittyvien oikeudellisten kysymysten, kansainvälisiin adoptioihin liittyvän käytännön toiminnan ja lastensuojelun asiantuntemus.