Adoptiolupahallinnon ohjeistuksia
Ohjeistuksissaan adoptiolautakunta nostaa esille asioita, jotka ovat lupakäytännössä nousseet esille ja joihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ohjeistuksia päivitetään tarpeen mukaan, joten niitä kannattaa seurata.
Adoptioneuvonnan yleinen ohjaus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut oppaan adoptioneuvonnan antajille, jota tulisi käyttää kotiselvityksen laatimisessa. Oppaan löydät tämän sivun lopusta.
Adoptiohakemukseen on aina liitettävä lääkärin todistus adoptionhakijan terveydentilasta (T-todistus). T-todistuksen on oltava täydellinen, eli nähtäväksi on toimitettava kaikki siihen merkityt tiedot. T-todistus ei saa olla yli vuotta vanhempi, kun se saapuu lautakuntaan.
Adoptionhakijan on varmennettava T-todistuksessa olevat tiedot allekirjoituksellaan.
Jos adoptiohakijalla on jokin krooninen sairaus tai sellainen sairaus tai vamma, joka rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan hoitaa lasta tai jonka ennuste on huono, tulee hänen toimittaa erikoislääkärin lausunto terveydentilastaan adoptiolautakunnalle.
Erikoislääkärinlausunnosta tulisi ilmetä ainakin seuraavat asiat:
- Miten terveydentilasi vaikuttaa toimintakykyysi?
- Yleistilanne ja toimintakykysi tällä hetkellä? Aiheuttaako sairaus oireita, ja jos aiheuttaa, millaisia?
- Onko sinulla lääkitys sairauteesi?
- Lääkärin kokonaisvaltainen arvio terveydentilastasi ja oireilustasi sekä mahdollisten liitännäissairauksien kehittymisestä tulevaisuudessa. Miten sairautesi mahdollisesti vaikuttaa adoptiolapsen kasvattamiseen ja kykyysi huolehtia hänestä aikuisuuteen saakka?
- Vaikuttaako sairautesi elinikäennusteeseesi, ja jos vaikuttaa, miten?
- Adoptiolapsen tuleminen perheeseen voi olla erittäin stressaava ja voimavaroja vaativa elämänvaihe. Miten sairautesi reagoi voimakkaaseen stressiin? Miten lääkäri arvioi mahdolliseen adoptiolapsen tuloon liittyvän kriisin vaikutuksen terveydentilaasi?
Lautakunnan käyttöön toimitettava erikoislääkärinlausunto ei saa olla vanhempi kuin kuusi kuukautta, kun hakemus saapuu lautakuntaan. Erikoislääkärin tulee lausunnossaan ottaa kantaa sairauden vaikutuksesta adoptiovanhemmuuteen. Jos lääkäri ei ole ottanut adoptiovanhemmuuteen kantaa, joutuu lautakunta pyytämään lisäselvitystä
Lautakunta arvioi hakijoiden terveydentilan vaikutusta suhteessa adoptiolapsen etuun. On tärkeää, että hakijat ovat fyysiseltä ja psyykkiseltä terveydentilaltaan vakaita ja kykenevät tarjoamaan adoptiolapselle hyvä hoidon ja huolenpidon aina tämän aikuisuuteen saakka. Ensisijaisena ratkaisuperusteena adoptiolautakunnan päätöksenteossa on aina lapsen etu, ja terveydentilan arviointi on tapauskohtaista.
Adoptiolain mukaan adoptioneuvontaa antavan adoptiotoimiston on hankittava lausunto lapsen ja hakijoiden olosuhteista siltä hyvinvointialueelta, jonka alueella heidän kotikuntansa sijaitsee. Lausunto ei lähtökohtaisesti saa olla vuotta vanhempi, kun hakemus saapuu adoptiolautakuntaan.
Tuore hyvinvointialueen lausunto vaaditaan myös jatkolupiin laadittavien lisäselvitysten yhteydessä.
Rekisteröidyssä parisuhteessa tai avoliitossa elävän hakijan parisuhteen toisen osapuolen suostumus adoptioon on adoptioluvan edellytys. Sen vuoksi hakijan adoptioneuvonnan selvitykseen liitetään kopio parisuhteen toisen osapuolen allekirjoittamasta asiakirjasta, jossa hän suostuu lapsen adoptioon.
Suostumuksen antamisesta säädetään adoptiolaissa. Suostumus annetaan kirjallisesti. Suostumus on päivättävä, ja suostumuksen antajan pitää allekirjoittaa se. Suostumuksen vastaanottaa henkilökohtaisesti adoptioneuvonnanantaja.
Hakijan parisuhteen toiselle osapuolelle annetaan myös adoptioneuvontaa. Kaikkien adoptionhakijan kanssa samassa taloudessa asuvien täysi-ikäisten henkilöiden rikosrekisteriote on adoptioneuvonnan yhteydessä tarkistettava.
Adoptioneuvonnan aikana tulee rikosrekisterin lisäksi tarkistaa myös adoptionhakijoiden poliisitiedot ja tiedot mahdollisista kotihälytyksistä. Tarkistamisesta saa olla kulunut korkeintaan yksi vuosi sillä hetkellä, kun hakemus saapuu adoptiolautakuntaan.
Kun adoptioneuvonnanantajana toimii hyvinvointialue, sillä on oikeus saada poliisitiedot suoraan sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain pykälän 20 perusteella.
Kun adoptioneuvontaa antaa adoptiotoimisto (käytännössä Pelastakaa Lapset ry), sen on pyydettävä poliisitietojen tarkistamista hakijoiden hyvinvointialueelta samalla, kun se hankkii adoptiolain pykälän 24 perusteella lausunnon hakijoiden olosuhteista.
Adoptiolautakuntaan ei saa toimittaa hakijoiden poliisitietoja sellaisenaan. Riittävää on kotiselvitykseen kirjoitettu maininta siitä, että poliisitiedot on tarkistettu. Jos adoptionhakijan poliisitiedoista löytyy sellainen merkintä, jolla voi olla vaikutusta adoptiovanhemmuuteen, se täytyy kirjata kotiselvitykseen. Muussa tapauksessa kotiselvitykseen riittää kirjaus siitä, että hakijan poliisitiedot on tarkistettu, ja tarkistuspäivämäärä. Arvion mahdollisesta vaikutuksesta adoptiovanhemmuuteen tekee hyvinvointialue.
Merkintä poliisitietojen tarkistamisesta ja mahdollisista kotihälytyksistä tulee olla kaikissa kotiselvityksissä. Jos merkintää ei ole, joutuu adoptiolautakunta pyytämään lisäselvitystä.