Kotimaiset adoptiot

Kun adoptoidaan lapsi kotimaassa, hakijoiden tulee hakea adoptiolautakunnalta lupaa kotimaiseen adoptioon. Kotimaisessa adoptiossa adoptiolupaa ei tarvita, jos aviopuoliso aikoo avioliiton aikana tai avioliiton purkauduttua kuoleman vuoksi yksin adoptoida toisen aviopuolison lapsen. Adoptiolupaa ei tarvita myöskään, jos lapsi on tullut hakijan luokse muussa kuin adoptiotarkoituksessa ja jos lapsi on ollut vakiintuneesti hakijan hoidettavana ja kasvatettavana.

Lapsen adoptoiminen kotimaasta edellyttää aina adoptioneuvontaa. Adoptioneuvontaa antaa joko hyvinvointialueen perheoikeudellinen yksikkö tai Pelastakaa Lapset ry. Asian voi tarkistaa omalta hyvinvointialueelta. Adoptioneuvontaa antaa adoptioasioihin erikoistunut sosiaalityöntekijä. Adoptioneuvonnanantaja toimittaa lautakunnalle adoptioneuvonnassa laaditun selvityksen hakijoiden olosuhteista sekä soveltuvuudesta adoptionhakijoiksi sekä mahdolliset muut tarvittavat liitteet.

Lapsen sijoituksesta huolehtii adoptioneuvonnasta vastaava sosiaalityöntekijä yhteistyössä toisen sosiaalityöntekijän tai muun lastensuojeluun perehtyneen työntekijän kanssa. Adoptioneuvonnanantaja huolehtii siitä, että hakijat hakevat viipymättä käräjäoikeudelta adoption vahvistamista.

Adoptiolautakunta myöntää luvan korkeintaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Luvan voimassaoloa voidaan hakemuksesta pidentää.

Ota yhteyttä

Sähköpostilla [email protected]

Postilla
Adoptiolautakunta
Valvira
PL 43
00521 Helsinki
 

 • Irene Pärssinen-Hentula
  päällikkö, adoptiolautakunnan puheenjohtaja
  0295 209 247
 • Arttu Malava
  lakimies, adoptiolautakunnan varapuheenjohtaja
  0295 209 231
 • Anne Ritari
  lakimies, adoptiolautakunnan sihteeri
  0295 209 413
 • Minna Malviniemi
  ylitarkastaja, adoptiolautakunnan sihteeri
  0295 209 611