Tillsynsmyndigheternas vägledning hade en positiv inverkan på egenkontrollen inom välfärdsområdena
Enligt en uppföljningsenkät som har genomförts av Valvira, har tillsynsmyndigheternas planmässiga tillsyn haft en positiv inverkan på egenkontrollen inom välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen. I sitt gemensamma tillsynsprogram för social- och hälsovården övervakade Valvira och regionförvaltningsverken för första gången hur välfärdsområdenas organiseringsansvar och egenkontroll genomförs under 2023.
I en enkät som genomfördes i september kartlades hur väl välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen hade beaktat den vägledning de hade fått av tillsynsmyndigheterna vid väglednings- och utvärderingsbesök under hösten 2023 och i början av 2024. I vägledningen betonades vikten och omfattningen av egenkontroll. Syftet var att främja egenkontrollens framgång.
Resultatet av enkäten visar effekten av besöken:
- De ansvar som förknippas med egenkontrollen har förtydligats.
- Det finns en större förståelse för vilken betydelse den information man får från tillsynen har för utvecklingen av tjänsterna.
- Man strävar efter att rikta tillsynen både mot egna social- och hälsovårdstjänster och social- och hälsovårdstjänster som förvärvats som köptjänster på ett planerat och ansvarsfullt sätt.
- Det finns fortfarande utmaningar med att få fram tillsynsuppgifter, eftersom informationssystemen är otillräckliga och uppgifterna inte samlas in systematiskt till alla delar. Utvecklingsarbetet har dock redan påbörjats.
År 2023 överfördes fokus för tillsynen över social- och hälsovården till serviceanordnarna. Serviceanordnarna svarar för tillsynen över alla tjänster som de skaffar och producerar själva. De ska genom egenkontroll säkerställa att de sköter sina uppgifter lagenligt och att de avtal de ingått om köpta tjänster följs. Vid egenkontrollen ska tillgången till tjänsterna, tjänsternas kontinuitet, säkerhet och kvalitet samt klienternas och patienternas jämlikhet säkerställas.
I den nuvarande ekonomiska situationen är det inte lätt för välfärdsområdena att anordna tjänster. Tillsynsmyndigheterna fortsätter att främja och säkerställa egenkontrollen med hjälp av de medel som står till deras förfogande.
Läs mer
Läs mer om det riksomfattande tillsynsprogrammet för social- och hälsovården.