Assisterad befruktning
Assisterad befruktning, det vill säga fertilitetsbehandlingar, ges av hälso- och sjukvårdspersonal och hälso- och sjukvårdsenheter. De behöver Valviras tillstånd för sin verksamhet.
På ansökan beviljar Valvira tillstånd för lagring av könsceller och embryon samt för assisterad befruktning. Tillstånd kan beviljas en verksamhetsenhet för hälso- och sjukvård eller en specialistläkare som har den expertis och personal som verksamheten förutsätter samt ändamålsenliga lokaler och anordningar för verksamheten. Dessutom förutsätter tillståndet att verksamhetsenheten eller specialistläkaren redogör för hur rådgivningen ordnas på behörigt sätt. Tillstånd kan också beviljas så att det endast gäller en viss lagrings- eller behandlingsmetod.
Ansökan om assisterad befruktning görs med en fritt formulerad ansökan. Ange följande uppgifter i ansökan:
1. Tjänstetillhandahållare
- Namn, FO-nummer, organisationsform, firma, postadress, postnummer, postanstalt, telefonnummer, e-postadress, hemkommun, behörig firmatecknare och webbplats.
2. Föreståndare som ansvarar för verksamhetenToiminnasta vastaava johtaja
- För- och efternamn, hemadress, postnummer, postanstalt, telefonnummer, e-postadress, utbildning och yrkeserfarenhet (anges i en separat bilaga).
3. Kontaktperson i tillståndsfrågor
- För- och efternamn, postadress, postnummer, postanstalt, telefonnummer och e-postadress.
4. Redogörelse för lokaler, anordningar och personal
- En kort beskrivning av lokaler och anordningar samt antalet anställda och deras utbildning och yrkeserfarenhet.
5. Redogörelse för metoderna för lagring av könsceller och embryon
- Till exempel nedfrysning och konservering av könsceller och embryon i flytande kväve.
6. Redogörelse för de behandlingsmetoder som använts
- Till exempel insemination, provrörsbefruktning med tillämpningar, återföring av frysta embryon, behandling med donerade könsceller eller embryon och embryodiagnostik.
7. Redogörelse för ordnandet av rådgivning enligt lagen om assisterad befruktning
- En redogörelse för att tjänstetillhandahållaren innan behandlingen inleds säkerställer att de personer som får behandling förstår vilken juridisk ställning det barn som ska födas och övriga parter har.
Om donerade könsceller eller embryon används i de tjänster för assisterad befruktning som tjänstetillhandahållaren erbjuder, ska tjänstetillhandahållaren i sin tillståndsansökan redogöra för att den informerar dem som får behandling om de eventuella konsekvenser som barnets biologiska ursprung kan ha på familjemedlemmarnas inbördes förhållanden samt hur eventuella problem kan förebyggas eller lindras. Likaså ska tjänstetillhandahållaren i sin tillståndsansökan redogöra för hur den har gett dem som får behandling möjlighet att diskutera dessa frågor med en expert.
8. Underskrift
- Ansökan ska vara egenhändigt eller elektroniskt undertecknad med stark autentisering.
Om den som ansöker om tillstånd är producent av privata hälso- och sjukvårdstjänster, ska till ansökan fogas en kopia av regionförvaltningsverkets eller Valviras verksamhetstillstånd att tillhandahålla privata hälso- och sjukvårdstjänster och ett aktuellt handelsregisterutdrag.
Den verksamhetsansvarige föreståndaren ska vara en sådan yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som avses i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården och som har lämplig utbildning och tillräcklig praktisk erfarenhet för att sköta uppgiften. En redogörelse för utbildningen och yrkeserfarenheten ska bifogas tillståndsansökan.
Närmare anvisningar om hur du gör en tillståndsansökan kan du be om via e-post till [email protected].
Skicka ansökan jämte bilagor per e-post till adressen [email protected] eller per post till adressen:
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira)
PB 43
00521 Helsingfors
Handläggningstiden för ansökningar är högst 60 dagar. Observera att tillstånd och beslut inom hälso- och sjukvården är avgiftsbelagda. Tillstånd för lagring av könsceller och embryon samt för assisterad befruktning kostar 5 000 euro. Avgiften tas ut även för negativa beslut. Om en ansökan återkallas debiteras hälften av handläggningsavgiften.
Valvira har sedan 2007 fört ett register över donatorer vars celler har använts vid assisterad befruktning. Fertilitetsbehandlingsklinikerna som tar emot donationer av könsceller eller embryon ska lämna uppgifter till Valviras donationsregister (Luoteri) om donatorkoden, donatorns identifieringsuppgifter och huruvida det är fråga om donation av spermier, äggceller eller embryon. Vid donation av embryon har mannen och kvinnan en egen kod. Mannens och kvinnans uppgifter anmäls var för sig till Luoteri. Om en spermadonator har gett sitt samtycke till fastställande av faderskap ska detta anges i Luoteri. Om donatorn senare återkallar samtycket ska även denna information och donatorns nya kod anmälas till Luoteri. Alla ovannämnda uppgifter ska anmälas till Luoteri via e-tjänsten. Skaffa behörighet till e-tjänsten genom att skicka e-post till adressen [email protected].
Vid assisterad befruktning får importerade könsceller och embryon användas om de krav som ställs i lagen om assisterad befruktning och vävnadslagen på donator, donation samt donerade könsceller och embryon uppfylls. Den finska tjänstetillhandahållaren som tar emot importerade könsceller eller embryon från en utländsk anläggning ska då lämna ovannämnda uppgifter till Luoteri.
Ett barn som fötts till följd av assisterad befruktning har när hen fyller 18 år rätt att få information ur Luoteri-registret om donatorn av könscellerna som användes vid behandlingen.