Vård i livets slutskede
I livets slutskede ska omotiverade behandlingar och undersökningar som belastar patienten undvikas, och en proaktiv vårdplan ska utarbetas för patienten. I vårdplanen fattas viktiga vårdbeslut, i vilka patienten ska höras.
Vård i livets slutskede kan ske hemma, på ett vårdhem eller på en sjukhusavdelning. Palliativ vård är övergripande vård av en obotligt sjuk person och dennes närmaste. Vård i livets slutskede är det sista skedet av palliativ vård.
Ett livstestamente är en viljeyttring gällande den egna vården för den händelse att personen inte förmår delta i beslut om sin vård på grund av medvetslöshet, sjukdom eller annan motsvarande orsak. I livstestamentet kan personen införa anvisningar och önskemål om sin vård och även sin vilja att avstå från vårdåtgärder. De som deltar i vården ska iaktta patientens livstestamente. Patienten har dock ingen subjektiv rätt att få vilken behandling som helst, utan den ska alltid vara medicinskt motiverad.
Det är bra att utarbeta livstestamentet skriftligt. Livstestamentet kan formuleras fritt eller på en färdig blankett. Patienten kan även uttrycka sitt livstestamente muntligt till sin läkare, som på ett behörigt sätt ska journalföra uppgiften.
Proaktiv vårdplan för vård i livets slutskede
För att trygga en god vård i livets slutskede ska en proaktiv vårdplan för vård i livets slutskede utarbetas. En vårdplan kan utarbetas till exempel när en äldre person på grund av ett stort behov av hjälp inte längre kan bo självständigt, eller när en ung patient inte längre kan erbjudas vård mot en sjukdom som framskrider och som kommer att leda till döden. Utarbetande av en vårdplan omfattar viktiga vårdbeslut, och läkaren ska utarbeta vårdplanen i samarbete med patienten och dennes närstående. Vårdplanen antecknas i patientjournalen.
Vårdplanen är individuell och i den tas en proaktiv ståndpunkt vad gäller behandlingen av sjukdomssymtom och ges proaktiva föreskrifter om vård i händelse av problem. Vårdplanen kan preciseras när patientens tillstånd förändras, och alla de som vårdar patienten ska känna till den.
Med vårdbegränsningar avses att patientens vård inte omfattar undersöknings- och vårdåtgärder som är medicinskt onyttiga eller skadliga. Vården kan till exempel begränsas proaktivt i situationer då patienten överförs till den specialiserade sjukvården. När vården har begränsats proaktivt ska man i vårdplanen ta ställning till hur olika sjukdomar och symtom ska behandlas. Att begränsa vården innebär inte att vården uteblir, utan att patienten vårdas på något annat medicinskt godtagbart sätt.
Beslut om att inte återuppliva innebär att man avstår från återupplivning genom hjärtmassage och konstgjord andning när patienten blir livlös, och tillåter patienten att avlida naturligt. DNR-beslutet utesluter inga andra behandlingsmetoder än återupplivning genom hjärtmassage och konstgjord andning. Ett DNR-beslut kan vara permanent eller specifikt för en vårdperiod. På samma sätt som övriga vårdbegränsningar ska ett DNR-beslut diskuteras med patienten själv eller med patientens lagliga företrädare. DNR-beslutet ska motiveras noggrant i journalhandlingarna, det vill säga ska handlingarna innehålla uppgifter om de sjukdomar som påverkar beslutet och en bedömning av möjligheterna till tillfrisknande. Dessutom ska patientens egen ståndpunkt till DNR-beslutet klargöras och antecknas i journalhandlingarna. Om det på grund av en svår sjukdom inte är möjligt att ta reda på patientens egen ståndpunkt, ska läkaren rådgöra med patientens anhöriga för att klarlägga patientens vilja. Om det finns klara medicinska skäl för det kan en läkare fatta ett DNR-beslut trots motstånd från patienten eller dennes anhöriga.
Jag vill häva ett DNR-beslut som har fattats för en anhörig till mig. Hur jag ska gå till väga?
Ett DNR-beslut är ett väsentligt vårdbeslut, vars medicinska grunder i första hand ska diskuteras med patienten själv och i andra hand med anhöriga. För beslutsfattandet svarar en läkare. Om det har skett en betydande förbättring av de underliggande sjukdomarna eller möjligheterna att tillfriskna, kan läkaren överväga att häva beslutet. Ett DNR-beslut ska inte hävas enbart på basis av en anhörigs önskemål.
Beslut om begränsning av vården är viktiga vårdbeslut. Ett viktigt vårdbeslut grundar sig i princip på en läkares personliga intervju och undersökning som genomförs ansikte mot ansikte. Läkaren ska avsätta tillräckligt med tid för diskussion och för att svara på patientens frågor.
I en oförutsägbar situation som förvärras snabbt (exempelvis vid en plötslig, allvarlig skada eller ett plötsligt, allvarligt insjuknande) kan patienten vara oförmögen att ta ställning till sitt tillstånd och sin vård. Ifall det inte är möjligt för en närstående att komma på plats, kan en läkare utreda deras uppfattning om patientens vilja per telefon.
Leverera ditt ändrade livstestamente till din vårdplats, så att det kan beaktas vid planeringen av din vård. Din vårdplan grundar sig på en individuell medicinsk bedömning och dina önskemål beaktas i den.