Adoptionsnämnden är oroad över STEA:s föreslagna nedskärningar av understödet
![Ett barn och dinosaurieleksaker på golvet.](/documents/152634019/162034773/Lapsi+leikkii+dinosauruksilla+1920x1080.jpg/8f1266f4-3d80-18ad-4c1c-13a6fc413d8a?t=1738058169142&width=1200)
Adoptionsnämnden uttrycker sin oro över social- och hälsoorganisationernas understödscentral STEA:s föreslagna nedskärningar av understödet till adoptionsverksamheten. STEA planerar nedskärningar för 2025 som riktas mot de förebyggande tjänster med hjälp av vilka adoptivföräldrars kapacitet att fostra adopterade barn ur ett barnskyddsperspektiv har stärkts och stöttats.
Enligt adoptionsnämndens plenum är de fattade besluten kortsiktiga, eftersom de ökar behovet av stöd inom andra offentliga tjänster. Adoptionsnämnden efterlyser förutsägbarhet och kontrollerade anpassningsåtgärder i nedskärningarna av anslag till adoptionsverksamheten, så att det inte uppstår luckor inom serviceområdet. Verksamhetsfältet har utvecklats noggrant för att säkerställa att de befintliga tjänsterna kompletterar varandra, och om enskilda tjänster skärs bort uppstår problematiska luckor som är svåra att ersätta i de befintliga tjänsterna utan anpassningsåtgärder och ytterligare anslag.
"STEA:s föreslagna nedskärningar kommer att leda till nedläggning av adoptionskuratorsverksamheten och adoptionscoachningen. Båda är tjänster som det inte finns någon ersättning för i vårt servicesystem, vilket omedelbart leder till sämre förberedelser av familjer inför adoption och till att stöd med låg tröskel tas bort från utbudet av tjänster", sammanfattar adoptionsnämndens ordförande Irene Pärssinen-Hentula.
Förändringar i tjänsterna för adoptivbarn och deras familjer bör förberedas med särskild omsorg, eftersom adoptivbarn är barn med barnskyddsbakgrund som behöver särskilt stöd i sina familjer, precis som andra familjer med barn med barnskyddsbakgrund. Förebyggande tjänster med låg tröskel är särskilt viktiga för dessa familjer, och att skära ner på dem kan leda till att barns och familjers problem inte upptäcks tillräckligt tidigt. Även enligt resultaten av enkäten Hälsa i skolan från Institutet för hälsa och välfärd, som publiceras snart, har de ungdomar som adopterats till Finland också betydande utmaningar och behov av stöd.
Läs mer
STEA:s meddelande om understöd som beviljas år 2025
Mer information
Irene Pärssinen-Hentula, chef, adoptionsnämndens ordförande, 0295 209 247