Teknik för att trygga äldre personers vardag – information, kunskap och kompetens behövs 

Kirsi-Marja Santama och Elina Uusitalo 20.8.2024 / 20.8.2024 10:13

I takt med att antalet äldre personer som får tjänster i hemmet har ökat, har också behovet av att utveckla och ta i bruk olika tekniska lösningar för att trygga de äldres boende ökat. 

Teknikens utveckling har medfört nya möjligheter att stödja äldre personers möjligheter att klara sig själva och öka deras välbefinnande. Tekniska lösningar för att stödja boende i hemmet kan vara enheter, applikationer, tjänster och system. Utöver traditionella trygghetsarmband och rörelsesensorer finns i dag exempelvis videosamtal, välmående-TV och virtuella behandlingar. Målet med de nya lösningarna är att göra det möjligt för äldre personer att leva ett självständigt liv i sina egna hem, upprätthålla välbefinnandet och stödja funktionsförmågan samt möjliggöra en trygg och smidig vardag. Mycket gott kan uppnås med tekniska lösningar, så länge klientens synvinkel beaktas på ett mångsidigt sätt.

Det är av största vikt att beslutet att ta i bruk teknik i klientens hem inte fattas enbart ur vård- och omsorgspersonalens synvinkel, utan att eventuella tekniska lösningar diskuteras och avtalas med klienten. Även närstående kan önska tekniska lösningar i klientens hem som berör klientens privatliv, utan att det ur vårdens och omsorgens synvinkel finns motiverade skäl till dessa. 

De parter som producerar och ordnar tjänster ska i planeringen och användningen av tjänsterna beakta de grundläggande rättigheterna för utsatta klienter. Användningen av teknik får inte kränka klientens eller hans/hennes familjs grundläggande rättigheter, såsom personlig frihet, integritet, säkerhet, privatliv eller hemfrid.

Informerat samtycke är nyckeln

Innan tjänsterna tas i bruk bör man säkerställa att en distanstjänst är i klientens intresse, och att klienten har gett sitt informerade samtycke till den. Informerat samtycke innebär att klienten förstår vad han eller hon samtycker till, och har bekantat sig med tjänsten i tillräcklig utsträckning. Samtycke innebär att man accepterar tjänsten och ger sitt lov till den på basis av ens egna synpunkter. Samtycket bör inte baseras på en närståendes önskemål eller på påtryckningar från den som tillhandahåller tjänsten eller miljön. Då det gäller informerat samtycke är det viktigt att den personal som beviljar tjänsterna tydligt och begripligt kan informera klienten om innehållet i distanstjänsten, enhetens egenskaper och den information som samlas in. 

Teknik i vardagen kräver kompetens både av den anställda och klienten

Klienternas behov av tillräckliga och ändamålsenliga tjänster bör bedömas regelbundet. Även om en klient har lärt sig att använda en enhet, bör man beakta att samma färdigheter inte nödvändigtvis är tillräckliga för att använda nya versioner och uppdateringar av samma enhet eller applikation. Därmed bör man säkerställa att både klienterna och de anställda som tillhandahåller tjänster kan använda enheterna och applikationerna, även då dessa har uppdaterats eller förnyats. Teknisk support ska vara lättillgänglig för klienterna så länge som tjänsten erbjuds, och inte bara i samband med ibruktagandet av tekniken. 

Santama är överinspektör och Uusitalo är ledande expert.

Kirsi-Marja Santama och Elina Uusitalo