Valvira föreslår reformer av regeringsprogrammet i fråga om myndighetsstrukturer samt lagen om yrkesutbildade personer, alkohollagen och hälsoskyddslagen
Valvira har fem förslag till det kommande regeringsprogrammet:
- reform av strukturerna för tillstånds- och tillsynsmyndigheter inom social- och hälsovården
- totalreform av lagarna om yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården
- tryggande eller omprövning av monopolsystemet i enlighet med alkohollagen
- totalreform av hälsoskyddslagen
- uppnående av målen för tobakslagen
Reform av strukturerna för tillstånds- och tillsynsmyndigheter inom social- och hälsovården
Valvira anser att det är viktigt att i Finland inrätta ett riksomfattande tillstånds- och tillsynsverk för social- och hälsovårdsbranschen, på det sätt som en arbetsgrupp tillsatt av social- och hälsovårdsministeriet lade fram i sin slutrapport (stm.fi) den 27.10.2021. Det nya ämbetsverkets uppgifter skulle omfatta de tillstånds- och övervakningsuppgifter inom social- och hälsovården som nu utförs överlappande och parallellt av både Valvira och sex självständiga regionförvaltningsverk. Den nuvarande myndighetsstrukturen garanterar inte jämlikhet mellan medborgare och näringsidkare. Genom att ändra strukturerna skulle man kunna effektivisera tillsynens användning av resurser och förbättra dess genomslag. Ett enda nationellt ämbetsverk skulle även ge bättre möjligheter att utveckla produktionen av information och den kunskapsbaserade tillsynen än den nuvarande strukturen. Ämbetsverket skulle kunna byggas upp på ett sådant sätt att verksamheten och sakkunskapen i regionerna bevaras.
Totalreform av lagarna om yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården
Valvira föreslår att en ny lag om yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården utarbetas i stället för de nuvarande lagarna om yrkesutbildade personer inom social-, hälso- och sjukvården. I de befintliga rättsakterna har ett antal viktiga ändringsbehov identifierats. Till exempel har man i tillämpningen av lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården identifierat tolkningsproblem som beror på grundlagsbestämmelserna och de ändringar som har gjorts i lagen.
Läs mer om förslaget i våra webbnyheter.
Tryggande eller omprövning av monopolsystemet i enlighet med alkohollagen
I den nuvarande alkohollagen har det rättsliga läget för distansförsäljning av alkohol varit oklart. Valvira anser att det är viktigt att lagstiftningen om distansförsäljning av alkohol förtydligas. När riksdagen antog lagen förutsatte den att regeringen skulle utreda bestämmelserna om distansförsäljning med beaktande av kraven i Europeiska unionens lagstiftning samt högsta domstolens avgöranden. Dessutom förutsatte riksdagen att man vid beredningen utöver de EU-rättsliga ramvillkoren särskilt beaktar att distansförsäljningslösningarna inte äventyrar monopolsystemets och det finländska näringslivets jämlikhet gentemot utländska konkurrenter. Bestämmelserna om distansförsäljning i alkohollagen har dock inte kunnat utredas.
Uppnående av målen för tobakslagen
Valvira föreslår att åtgärderna för att uppnå tobakslagens mål effektiviseras. Syftet med lagen är att högst fem procent av befolkningen år 2030 ska använda tobaks- eller nikotinprodukter dagligen. En av social- och hälsovårdsministeriet tillsatt arbetsgrupp som redan har avslutat sin mandatperiod har lagt fram förslag som stöder och främjar upphörandet av användningen av tobaks- och nikotinprodukter (julkaisut.valtioneuvosto.fi), och som Valvira anser att man bör förbinda sig till i all verksamhet som hänför sig till främjande av hälsan. Den hälsorelaterade politikens beslutsfattande och genomförande bör dessutom skyddas mot tobaksindustrins intressen.
Totalreform av hälsoskyddslagen
Valvira anser att den övergripande reform av hälsoskyddslagen som har ansetts nödvändig i flera års tid måste genomföras, eftersom de myndighetsuppgifter som föreskrivs i hälsoskyddslagen är av avgörande betydelse för folkhälsan. Den lag som gällde sedan 1995 har ändrats mer än 30 gånger, vilket har lett till flera problem vid tillämpningen av lagen. I en förändrad verksamhetsmiljö har även de lagstiftningsbehov som hänför sig till hälsoskyddet förändrats. Hälsoskyddslagen ger för närvarande inte tillräckligt med konkret stöd till tillsynsmyndigheterna, bland annat på grund av bristfälliga procedurregler. Då man övergripande reformerar hälsoskyddslagen och organiserar styrningen ska man även beakta välfärdsområdena och eventuella överföringar av uppgifter inom miljö- och hälsoskyddet till dessa.
Mer information:
Reform av strukturerna för tillstånds- och tillsynsmyndigheter inom social- och hälsovården
Överdirektör Markus Henriksson, 0295 209 300
Förslag till alkohollagen, tobakslagen och hälsoskyddslagen samt lagen om yrkesutbildade personer (beviljande av yrkesrättigheter)
Direktör Jussi Holmalahti, 0295 209 500
Lagarna om yrkespersoner (kontroll av yrkespersoner)
Direktör Helena Mönttinen, 0295 209 404