Personer som utbildats till ett yrke inom socialsektorn utanför EU- eller EES-stat
Yrkesverksamhet som socialarbetare, socionom, geronom eller rehabiliteringshandledare i Finland förutsätter rätt att utöva yrke som beviljats av Valvira. För användning av beteckningen närvårdare i arbete inom socialsektorn krävs registrering av skydd av yrkesbeteckningen i Valviras register. Valvira beviljar på ansökan rätt att utöva yrke och skydd av yrkesbeteckning även på grundval av utländska examina.
Ansökan om yrkesrättighet
Fyll i ansökningsblanketten (pdf). Skicka ansökan och bilagor per post till Valvira. Att lämna in samtliga handlingar som bilagor redan då ansökan lämnas påskyndar ansökningsprocessen. Handläggningstiden för ansökan börjar löpa från det att alla handlingar och utredningar har inkommit till Valvira. Skicka inte ansökan eller bilagorna i förväg per e-post. Detta fördröjer handläggningen av ansökan.
Behandling av ansökan om yrkesrättigheter är avgiftsbelagd. För en återkallad ansökan debiteras hälften av beslutsavgiften. Du förbinder dig att betala förhandlingsavgiften när du skickar in en ansökan. Kontrollera avgifterna på sidans nedre kanten i punkten avgifter.
Skicka den ifyllda ansökan jämte bilagor per post till:
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira)
PB 43
00521 Helsingfors
Lämna in de bifogade handlingar som anges nedan (1–6) som officiellt bestyrkta kopior. Officiellt bestyrkta kopior utfärdas av notarius publicus i Finland eller i någon annan EU-/EES-stat eller av en finländsk beskickning utomlands. Även bestyrkta kopior utfärdade av notarius publicus utanför en EU- eller EES-stat Kopior med försedda med Apostille- eller Grand Legalisation-intyg godkänns. Skicka kopiorna försedda med notarius publicus eller beskickningens ursprungliga stämpel och underskrift till Valvira per post.
Bifoga följande handlingar till ansökan:
- Pass, identitetskort som utfärdats inom EU/EES-området, främlingspass eller resedokument för flykting (handling som styrker identitet och medborgarskap). Vänligen se anvisningar på vår websida om du inte har en finländsk personbeteckning.
- Examensbevis samt officiell e-postadress och postadress för din läroanstalt. Om du anmäler kontaktuppgifterna kan Valvira kontrollera behörigheten för din examen. Kontrollen kan fördröja handläggningen av ansökan. Officiellt bestyrkta kopior behöver inte lämnas in om Valvira kontrollerar din examen direkt med din läroanstalt. Om Valvira inte kan kontrollera din examen direkt av din läroanstalt, ska du lämna ett examensbevis bestyrkt med ett Apostille- eller Grand Legalisation -förfarande
ELLER
Legitimera ditt ursprungliga examensbevis (diplom) genom ett Apostille- eller Grand Legalisation-förfarande i utbildningslandet. Förfarandet ska styrka äktheten för ditt examensbevis. Försäkra hos utrikesministeriet eller motsvarande instans i ditt utbildningsland hur ditt examensbevis legitimeras. - Bilagan till examensbeviset (t.ex. transcript of records, academic transcript)
- Bevis på att din rätt att utöva yrket inte har begränsats eller fråntagits (till exempel Certificate of Good Standing). Intyget får inte vara äldre än tre månader när det inkommer till Valvira. Intyg måste lämnas in för alla de länder där du har beviljats rätt att utöva yrket. Om du har utövat yrket i ett land som inte registrerar dessa yrkesutövare, ska du lämna ett intyg från den behöriga myndigheten i landet om att landet inte registrerar dessa yrkesutövare eller någon annan tillförlitlig förklaring.
- Översättningar till finska, svenska eller engelska av de handlingar som nämns i punkterna 2–4.
Översättningarna måste vara gjorda av en edsvuren eller auktoriserad translator i Finland eller någon annan EU- eller EES-stat. Du hittar auktoriserade translatorer i Finland i Utbildningsstyrelsens webbtjänst. Om översättaren inte är auktoriserad i en EU- eller EES-stat, kan översättningen godkännas om översättarens ställning har bestyrkts genom ett Apostille- eller Grand Legalisation-intyg. - Fritt formulerat samtycke till att Valvira vid behov kan skicka dina ansökningshandlingar till en finländsk läroanstalt för ett avgiftsbelagt sakkunnigutlåtande på din bekostnad.
De bilagor som nämns i punkterna 7–9 är inte nödvändigtvis obligatoriska, men rekommenderade, eftersom de kan vara nödvändiga för sakkunnigutlåtandet. För att ansökan kan granskas behövs sådana uppgifter om utbildningen att eventuella skillnader jämfört med den utbildning som krävs i Finland kan fastställas. - Läroanstaltens redogörelse som påvisar kunskapsmålen, innehållet och timantalet för kurserna som ingår i din examen samt praktikens verksamhetsmiljöer och uppgifter.
Om läroanstalten tillhandahåller ett allmänt studieprogram för utbildningen, ska läroanstalten särskilt bekräfta att du har genomfört studieperioderna i fråga. Läroanstalten kan skicka redogörelsen via e-post till Valvira. Det ligger i ditt intresse att lämna så exakta utbildningsuppgifter som möjligt när Valvira jämför innehållet i den genomförda utbildningen med motsvarande utbildning i Finland. - Arbetsintyg som visar utövande av yrket under tiden efter examen. Arbetsintygen måste vara upprättade av arbetsgivaren, och åtminstone sökandens tjänstebeteckning, arbetsuppgifter samt anställningens längd ska framgå av intygen.
- Intyg över fortbildning och kompletterande utbildning relaterad till yrket.
- Översättningar till finska, svenska eller engelska av alla ovannämnda handlingar
Översättningarna måste vara gjorda av en edsvuren eller auktoriserad translator i Finland eller någon annan EU- eller EES-stat. Du hittar auktoriserade translatorer i Finland i Utbildningsstyrelsens webbtjänst. Om översättaren inte är auktoriserad i en EU- eller EES-stat, kan översättningen godkännas om översättarens ställning har bestyrkts genom ett Apostille- eller Grand Legalisation-intyg.
Valvira kan vid behov begära ytterligare utredning. Ansökningshandlingar blir kvar hos Valvira och de lämnas inte tillbaka efter ett beslut har fattats. Om du ber om att dina handlingar återlämnas under behandlingen av ansökan ska du skicka in ersättande handlingarna som uppfyller Valviras formkrav på handlingarna. Detta fördröjer behandlingen av ansökan avsevärt.
När du ansöker om slutlig rätt att utöva yrket kan Valvira be om ett intyg över tillräckliga kunskaper i finska eller svenska av dig. Se mer information om påvisande av språkkunskaper på vår webbplats.
- Ansökan om yrkesrättighet
- Begäran om komplettering, vid behov
- Begäran om utlåtande, vid behov
- Hörande
- Villkorligt godkännande eller godkännande
- Vidtagande av eventuella kompensationsåtgärder
- Beslut om yrkesrättighet
Handläggningstiden för ansökan är minst fyra månader. Handläggningstiden börjar löpa från det att alla nödvändiga handlingar har inkommit till Valvira. Om vi blir tvungna att skicka en begäran om komplettering till dig och/eller om Valvira kontrollerar din examen, tar det betydligt längre att handlägga ansökan.
Om det finns väsentliga skillnader mellan sökandens utbildning inom socialvården utomlands eller utbildning inom hälso- och sjukvården i en EU- eller EES-stat och den finska utbildningen, avger Valvira ett villkorligt beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer. I det villkorliga beslutet om erkännande föreskrivs kompensationsåtgärder för att kompensera skillnaderna. Kompensationsåtgärder är en anpassningsperiod och ett lämplighetsprov. Rätt att utföra yrket kan beviljas först efter att sökanden genomfört den föreskrivna kompensationsåtgärden med godkänt resultat. Ett slutligt erkännande av rätten att utöva yrket ska ansökas igen efter att kompensationsåtgärden har genomförts.
Valvira kan bevilja rätt att utöva socialarbetaryrket och socionomyrket även på grundval av Utbildningsstyrelsens beslut. Innan lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården trädde i kraft 2016 behandlade Utbildningsstyrelsen ansökningar om godkännande av yrkeskvalifikationer som hänför sig till yrken inom socialvården. Utbildningsstyrelsens beslut gäller fortfarande och kan ha betydelse för behandlingen av Valviras ansökan om yrkesrätt. Betydelsen beror på vilket beslut Utbildningsstyrelsen har fattat.
Din ansökan kan behandlas på grundval av Utbildningsstyrelsens beslut endast om du ansöker om samma yrkesrättighet som Utbildningsstyrelsen har jämställt dina yrkeskvalifikationer med. Utbildningsstyrelsens villkorliga beslut om godkännande av yrkeskvalifikationer eller beslut om godkännande av yrkeskvalifikationer förkortar ansökningsprocessen för yrkesrättigheter i Valvira. Beslutet om jämställande av examensnivån påverkar inte behandlingen av din ansökan om yrkesrättigheter i Valvira.
Utbildningsstyrelsens villkorliga beslut om godkännande av yrkeskvalifikationer
Ett villkorligt beslut om godkännande innebär att du måste komplettera din kompetens med anpassningstid, lämplighetsprov eller påbyggnadsstudier. Enligt Utbildningsstyrelsens beslut kan du få behörighet som socialarbetare eller socialhandledare när du har kompletterat din kompetens med anpassningstid, behörighetsprov eller påbyggnadsstudier.
Med socialhandledares behörighet avses enligt gällande lag rätt för socionomer att utöva yrke.
När du har genomgått anpassningsperioden, lämplighetsprovet eller påbyggnadsstudierna med godkänt resultat ska du ansöka om yrkesrättigheter hos Valvira. Bifoga kopior av den handling som styrker identiteten och medborgarskapet och av Utbildningsstyrelsens beslut till din ansökan samt ett intyg över att kompensationsåtgärderna har genomgåtts. Du behöver inte bifoga utbildnings- eller arbetsintyg.
Så här utför du kompensationsåtgärderna
Under anpassningstiden arbetar du under handledning och tillsyn av en annan yrkesutbildad person. Sök dig själv en arbetsplats för anpassningstiden enligt Utbildningsstyrelsens beslut och ingå avtal med arbetsgivaren om utförandet av perioden i enlighet med beslutet. Du hittar mer information om anpassningstiden på vår webbplats. Att anpassningstiden utförts med godkänt resultat visas genom ett utlåtande av den som övervakar anpassningstiden.
Om din examen har jämställts med en socialarbetares yrkeskvalifikationer och du vill avlägga ett lämplighetsprov eller påbyggnadsstudier, ska du kontakta Sosnet, samarbetsnätverket för universitetsutbildning inom socialarbetet. Om din examen har jämställts med en socialhandledares yrkeskvalifikationer och du vill avlägga lämplighetsprov eller påbyggnadsstudier, ska du kontakta en finländsk yrkeshögskola som erbjuder socionomutbildning. Ett lämplighetsprov eller påbyggnadsstudier som genomförts med godkänt resultat visas genom ett intyg som utfärdats av läroanstalten.
Beslut om godkännande av yrkeskvalifikationer
Ett beslut om godkännande av yrkeskvalifikationer innebär att Utbildningsstyrelsen har jämställt en av dig avlagd examen – och eventuellt ett lämplighetsprov, en anpassningsperiod eller påbyggnadsstudier – med en socialarbetares eller socialhandledares yrkeskvalifikationer eller behörighet.
Du kan ansöka om legitimation inom socialvården direkt hos Valvira utifrån Utbildningsstyrelsens beslut om godkännande av yrkeskvalifikationer. Du måste ansöka om den yrkesrättighet som Utbildningsstyrelsens beslut gäller. Om beslutet gäller en socialhandledares yrkeskvalifikationer ska du ansöka om socionoms yrkesrättighet hos Valvira.
Bifoga kopior av den handling som styrker identiteten och medborgarskapet samt av Utbildningsstyrelsens beslut till din ansökan. Du behöver inte bifoga utbildnings- eller arbetsintyg.
Yrkesverksamhet som socialarbetare eller socionom på Åland förutsätter rätt att utöva yrke som beviljats av Valvira. Även användning av den skyddade yrkesbeteckningen närvårdare på Åland förutsätter ansökan om rätt att använda yrkesbeteckningen. Valvira beviljar rätt att utöva socialarbetaryrket och socionomyrket samt rätt att använda den skyddade yrkesbeteckningen närvårdare även på grundval av Ålands landskapsstyrelses beslut som har fattats före 2021.
Hos Valvira kan du ansöka om yrkesrättigheter inom socialvården eller rätt att använda yrkesbeteckning på grundval av Ålands landskapsstyrelses beslut, om landskapsstyrelsen i sitt beslut har jämställt din utländska examen med
- finländsk utbildning till socialarbetare eller
- finländsk utbildning till socionom eller
- finländsk utbildning till närvårdare.
Din ansökan kan behandlas på grundval av Ålands landskapsstyrelses beslut endast om du ansöker om samma yrkesrättighet som landskapsstyrelsen har jämställt din examen med. Med socialhandledares behörighet avses enligt nuvarande lag rätt att utöva socionomyrket.
Till din ansökan om rätt att utöva yrket bifoga en kopia av ett beslut utfärdat Ålands landskapsstyrelse.
Beslut som gäller yrkesrättigheter är avgiftsbelagda och avgiften tas ut också för negativa beslut. Om en ansökan återkallas debiteras hälften av handläggningsavgiften.
Möjliga avgifter är:
- Avgift för utlåtande 200–600 €
- Beslut om villkorligt godkännande 2500 €
- Legitimering efter en anpassningsperiod eller efter avlagt lämplighetsprov 830 €
- Legitimering utifrån utbildningsstyrelsens beslut om godkännande 420 €
- Legitimering av yrkesperson 3330 €
Beslutet om rätt att utöva yrke meddelas på finska eller svenska. En faktura skickas som en separat postförsändelse efter beslutet. Om Valvira har begärt ett sakkunnigutlåtande, sänds räkningen för remissavgiften efter det att Valvira har fått utlåtandet.
Du hittar information om dina beviljade yrkesrättigheter i JulkiTerhikki eller JulkiSuosikki.
Information om beviljad yrkesrätt kan kontrolleras efter beslut eller registrering i den offentliga informationstjänsten i centralregistren över yrkesutbildade personer inom socialvården och hälso- och sjukvården (JulkiTerhikki och JulkiSuosikki). Uppgifterna i registret uppdateras en gång om dygnet.
Tidsbegränsad rätt visas i den offentliga informationstjänsten endast under rättens giltighetstid. En sådan rättighet är exempelvis registrering av en anpassningsperiod.
Mer information om de officiella register över yrkesutbildade personer som upprätthålls i bakgrunden av den offentliga informationstjänsten.
Valvira kan skicka begäranden om komplettering, intyg och beslut i ett elektroniskt meddelande via Suomi.fi om du har tagit tjänsten i bruk. Endast anhängiga ansökningsärenden kan meddelas med Suomi.fi-meddelanden. Du kan ta i bruk Suomi.fi-meddelanden på Suomi.fi eller genom att ladda ner mobilappen Suomi.fi.
I ansökningsärenden sker all kommunikation direkt med sökanden. Sökanden kan dock befullmäktiga ett ombud eller biträde för att hantera ansökningsärendet i hans/hennes ställe. I sådana fall måste ombudet eller biträdet uppvisa en fullmakt över sin rätt att hantera sökandens ärenden. Ett e-postmeddelande från sökanden eller en fullmakt i pappersform där sökanden befullmäktigar personen i fråga att hantera ansökningsärendet i sitt ställe anses vara en godkänd fullmakt. Advokater och offentliga rättsbiträden behöver dock endast uppvisa handlingen på begäran.