Ansökan om tillverknings- eller importtillstånd och partihandelstillstånd för sprit
Om du vill börja tillverka eller importera sprit och bedriva partihandel med sprit ska du ansöka om tillstånd hos Valvira. Valvira beviljar tillstånd på ansökan.
Ansök om tillståndet i alkoholnäringsregistret Allus e-tjänst.
Det lönar sig att göra ansökan tillräckligt tidigt innan tillverknings- eller partihandelsverksamheten inleds. Handläggningstiden för ansökan varierar från fall till fall. Handläggningstiden är dock i genomsnitt cirka tre månader. Valvira kan vid behov göra en förhandssyn av tillverkningslokalen tillsammans med en representant för den som ansöker om tillstånd. Vid förhandsbesiktningen bedömer Valvira om tillverkningslokalen uppfyller förutsättningarna enligt alkohollagen och livsmedelslagen (om spriten används för livsmedelsändamål). Dessutom går man under tillståndsprocessen tillsammans med tillståndssökanden igenom frågor som gäller lagstiftning, egenkontroll och rapportering.
Observera att behandlingsavgiften för tillståndsbeslutet bestäms enligt social- och hälsovårdsministeriets förordning.
Avgifter för tillverkning och partiförsäljning av sprit fram till 31.12.2025 | euro |
---|---|
Tillverkningstillstånd för sprit | 3 500 |
Import- och partihandelstillstånd för sprit | 1 500 |
Tillverknings- eller import- och partihandelstillstånd för sprit, om sökanden har ett tidigare beviljat gällande tillverknings- eller import- och partihandelstillstånd för sprit | 600 |
Registrering av livsmedelsverksamhet (ny verksamhet, väsentlig förändring av verksamheten, byte av aktör) | 150 |
Ändring av tillstånd eller godkännande eller tillståndsvillkor | 225 |
Ändring av tillstånd eller godkännande eller tillståndsvillkor, genom syn | 600 |
Allmänna förutsättningar för beviljande av tillstånd
Valvira kan bevilja tillverknings-, import- eller partihandelstillstånd för ett sådant samfund med rättshandlingsförmåga (till exempel ett aktiebolag, ett andelslag eller ett bildat personbolag som antecknats i handelsregistret) för vilken en grundanmälan har gjorts till registermyndigheterna, eller för en person (firma) som anses ha de förutsättningar och den tillförlitlighet som krävs för denna verksamhet.
Valvira kan bevilja tillstånd till en sökande som inte är försatt i konkurs, som i fråga om sin förmögenhet förmår sköta verksamheten och fullgöra sina lagstadgade skyldigheter och som är känd för att vara tillförlitlig och till sina personliga egenskaper lämplig för uppgiften. Ett hinder för beviljande av tillstånd är om sökandens eller personens tidigare verksamhet som helhet betraktad visar att sökanden eller personen är uppenbart olämplig att bedriva näringsverksamhet enligt alkohollagen.
Valvira bedömer den sökandes tillförlitlighet och lämplighet som tillståndshavare. I bedömningen beaktas bland annat
- sökandens eller dennes ansvariga personers upprepade och betydande försummelser av skatter eller andra offentliga avgifter
- annan än tillfällig medellöshet som konstaterats vid utmätning
- tillstånd enligt alkohollagen som återkallats under de senaste fem åren
- domar som under de senaste fem åren har meddelats för ett uppsåtligt brott som har samband med idkande av näringsverksamhet och på vilket kan följa fängelse.
Tillverkningstillstånd för undervisnings- och forskningssyfte
Tillverkningstillstånd för sprit kan beviljas för undervisnings- och forskningssyfte. Sprit som tillverkats i undervisnings- och forskningssyfte får användas endast för analys och kvalitetskontroll av produkten. Mer information om tillverkningstillstånd för undervisnings- och forskningssyfte finns på sidan Ansökan om tillverkningstillstånd för alkoholdrycker för undervisnings- och forskningssyfte.
För att du ska kunna få tillverknings- eller partihandelstillstånd för sprit måste du göra upp en plan för egenkontroll, dvs. en skriftlig plan för lagenligheten i din verksamhet. Planen ska i första hand hållas framlagd på tillverknings- eller lagerplatsen för de personer som genomför planen. Bifoga planen för egenkontroll som bilaga till tillståndsansökan. Mer information om egenkontroll finns på sidan Egenkontroll för tillverkare och partiförsäljare av alkoholdrycker.
I ansökan om tillverknings- eller importtillstånd och partihandelstillstånd för sprit ska du lägga fram en utredning om att din tillverkningslokal, tillverkningsanordning och dina metoder lämpar sig för övervakningen av produkterna i fråga samt för säkerställande av produkt- och livsmedelssäkerheten och kvaliteten.
Sprit får tillverkas på ett tillverkningsställe där tillverkningen och lagringen av produkterna har ordnats så att en effektiv övervakning av verksamheten är möjlig. Vid behov gör Valvira i samband med behandlingen av ett nytt tillverkningstillstånd en förhandssyn av tillverkningslokalerna. Vid förhandsbesiktningen bedömer Valvira om tillverkningsutrymmena och -anordningarna uppfyller kraven på tillräcklig produktsäkerhet och kvalitetssäkring.
Enligt livsmedelslagen ska alla företag som tillverkar, lagrar, transporterar och säljer livsmedel göra en anmälan om livsmedelsverksamheten till livsmedelstillsynsmyndigheterna. I egenskap av tillverkare eller partiförsäljare av sprit ska du göra en anmälan om en livsmedelslokal till Valvira om tillverkningsstället och lagret innan verksamheten inleds ifall den tillverkade spriten går till livsmedelsbruk. Anmälan är en del av ansökan om tillverknings- eller importtillstånd och partihandelstillstånd för sprit och i den beskrivs tillverknings-/lagerutrymmenas och andra förvaringsutrymmens kvalitet och konstruktioner samt presenteras tillverkningsställets planritning av vilken tillverkningsanordningarnas placering framgår. Samtidigt ska du lägga fram en skriftlig plan för egenkontroll för Valvira. I fråga om kraven på lokaler och anläggningar på tillverkningsstället för spriten tillämpas med stöd av livsmedelslagen jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien.
Tillverkningsstället för sprit är samtidigt också ett skatteupplag. Ansökan om skatteupplag ska också lämnas in till Skatteförvaltningen. Den som ansöker om import- och partihandelstillstånd för sprit ska göra en ansökan om skattefritt lager, registrerad mottagare eller tillfälligt registrerad mottagare hos skatteförvaltningen. Valvira beviljar tillverkningstillstånd eller import- och partihandelstillstånd först när skatteförvaltningen har fattat sitt beslut.
Tillverkare, importörer och partiförsäljare av sprit är skyldiga att anmäla de importerade produkterna till Valviras produktregister. Alkoholförsäljningarna rapporteras månatligen till Valvira. Tillverkarna av sprit uppger tillverkningsuppgifterna i den årliga etylalkoholrapporten. Rapporteringen görs i e-tjänsten. Närmare anvisningar för rapporteringen finns i Valviras anvisningar Rapporteringsanvisning för tillverkare av alkoholdrycker och Etylalkoholrapportering, som finns i slutet av denna sida. Närmare information om rapporteringen och produktanmälan finns på sidan Alkoholrapportering.
Om du vill tillverka ekologisk (eko) sprit ska du anmäla dig till Valviras tillsynssystem för ekologisk produktion innan du börjar tillverka ekologiska produkter. Även som partiförsäljare av ekologiska produkter ska du anmäla dig till Valviras tillsynssystem för ekologisk produktion innan verksamheten inleds. Mer information om ekologisk produktion finns på sidan Ekologiskt producerade alkoholdrycker och sprit.
Valvira tar årligen ut en tillsynsavgift för tillsynen över partihandeln med sprit. Avgiften bestäms enligt social- och hälsovårdsministeriets förordning och består av en fast grundavgift samt en tilläggsavgift som baserar sig på verksamhetens omfattning. Valvira tar ut en grundavgift också av de tillståndshavare som har ett giltigt tillstånd under den aktuella avgiftsperioden. Tillsynsavgiften är minst 250 € och högst 26 500 € per år.