Genomförande av läkemedelsbehandling
Läkemedelsbehandling är en av de viktigaste vårdformerna. Läkaren beslutar om patientens medicinering och vårdarbetarna genomför läkemedelsbehandlingen vid social- och hälsovårdens verksamhetsenheter. Genomförandet av läkemedelsbehandling är hälso- och sjukvårdsverksamhet oberoende av i vilken miljö den genomförs.
Plan för läkemedelsbehandling
Alla verksamhetsenheter som genomför läkemedelsbehandling ska ha en plan för läkemedelsbehandling för respektive verksamhetsenhet, som styr det praktiska genomförandet av läkemedelsbehandlingen. Planen för läkemedelsbehandling är en del av enhetens egenkontroll. I planen för egenkontroll införs information om planen för läkemedelsbehandling. Med hjälp av planen för läkemedelsbehandling kan läkemedelsbehandlingens kvalitet och säkerhet säkerställas.
Den centrala utgångspunkten för planen för läkemedelsbehandling är den läkemedelsbehandling som verksamhetsenhetens klienter och patienter behöver. På basis av hur krävande läkemedelsbehandlingen är bedöms vilket kunnande personalen ska ha och vilken personalstruktur som behövs för att genomföra en säker läkemedelsbehandling.
Vid verksamhetsenheterna för social- och hälsovården genomförs läkemedelsbehandling i princip av yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården som genomgått utbildning i läkemedelsbehandling. De yrkesutbildade personernas roll och ansvar för genomförandet av klientens och patientens läkemedelsbehandling fastställs i enhetens plan för läkemedelsbehandling.
I alla enheter som genomför läkemedelsbehandling bär ledningen det övergripande ansvaret för genomförandet av och förutsättningarna för säker läkemedelsbehandling i sina enheter. En stor del av de farliga situationerna inom läkemedelsbehandling kan förebyggas genom att planera verksamhet väl, utbilda personal, identifiera risker och betona vikten av högkvalitativ och säker läkemedelsbehandling.
Säkerställande av kunnandet inom läkemedelsbehandling
Arbetsgivaren ska säkerställa arbetstagarens kunnande i läkemedelsbehandling på det sätt som anges i planen för läkemedelsbehandling. Arbetsgivaren ska ordna tilläggsutbildning för de anställda för sådana uppgifter som de anställda inte har behörighet att utföra på basis av yrkesutbildningen. Arbetsgivaren ska säkerställa de anställdas teoretiska och praktiska kunnande samt bevilja dem skriftliga tillstånd för uppgifterna.
Olika yrkesgruppers uppgifter vid genomförandet av läkemedelsbehandling
Läkare bär det övergripande ansvaret för läkemedelsbehandlingen vid enheten som helhet. Läkare ordinerar också läkemedel till patienter. Läkare deltar i genomförandet av läkemedelsbehandlingen enligt deras utbildning, kunnande och den handledning de fått.
Sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och förstavårdare får vid sin yrkesutbildning en omfattande utbildning i läkemedelsbehandling. De får genomföra läkemedelsbehandling på ett mångsidigt sätt på basis av sin utbildning utan separat tillstånd för läkemedelsbehandling. De får bland annat beställa läkemedel, iordningställa läkemedel och dosera dem för enskilda patienter. Dessutom får de administrera läkemedel på naturlig väg, dvs. i form av tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier, behandla HCI-läkemedel (läkemedel som huvudsakligen påverkar det centrala nervsystemet) och narkotikaläkemedel samt administrera injektioner (i en muskel IM, i underhuden SC och i överhuden ID).
Sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och förstavårdare behöver tilläggsutbildning och ett separat tillstånd för läkemedelsbehandling för krävande läkemedelsbehandlingsuppgifter, såsom genomförande av intravenös läkemedels- och vätskebehandling, genomförande av läkemedelsbehandling via särskilda administreringsvägar (till exempel i epiduralrummet) eller med särskilda instrument (till exempel smärtpump), vaccinering och genomförande av blodtransfusioner.
I yrkesutbildningen för närvårdare ingår studier i läkemedelsbehandling. Närvårdare får utan separat tillstånd för läkemedelsbehandling genomföra de läkemedelsbehandlingar som ingår i deras examen. Närvårdare får till exempel beställa läkemedel, iordningställa läkemedel och dosera dem för enskilda patienter samt administrerar läkemedel på naturlig väg, dvs. i form av tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier.
Närvårdare behöver tilläggsutbildning och ett separat tillstånd för läkemedelsbehandling för mer krävande uppgifter inom läkemedelsbehandling, såsom genomförande av HCI-läkemedelsbehandling (läkemedel som huvudsakligen påverkar det centrala nervsystemet), narkotikaläkemedelsbehandling på naturlig väg, administrering av injektioner (under huden SC, i en muskel IM), byte av fortgående infusion av baslösning som inte innehåller läkemedel samt intravenös läkemedels- och vätskebehandling vid akutvård i brådskande undantagssituationer.
I utbildningen för yrkesutbildade personer inom socialvården ingår studier i läkemedelsbehandling i varierande grad. Arbetsgivaren ska utreda vilka studier i läkemedelsbehandling som ingår i examen innan uppgifter inom läkemedelsbehandling ges den yrkesutbildade personen i fråga.
Yrkesutbildade personer vars utbildning har omfattat studier i läkemedelsbehandling minst i den omfattning som motsvarar närvårdarutbildningen (rekommendation) får genomföra läkemedelsbehandling utan separat tillstånd för läkemedelsbehandling. De får till exempel beställa läkemedel, dosera läkemedel för enskilda patienter och administrera läkemedel (andra än HCI-läkemedel och narkotikaläkemedel) på naturlig väg, dvs. i form av tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier.
Dessa yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården behöver tilläggsutbildning och ett separat tillstånd för bland annat genomförande av HCI-läkemedelsbehandling (läkemedel som huvudsakligen påverkar det centrala nervsystemet) och administrering av injektioner (under huden SC, i en muskel IM).
Utgångspunkten är att yrkesutbildade personer inom socialvården eller hälso- och sjukvården utan utbildning i läkemedelsbehandling inte ska delta i att genomföra läkemedelsbehandling förrän de har slutfört tillräckliga studier i läkemedelsbehandling, till exempel i den omfattning som motsvarar kompetenskraven för närvårdare.
Efter att ha fått tillräcklig utbildning och ett separat tillstånd för läkemedelsbehandling får dessa yrkesutbildade personer till exempel administrera färdigt doserade läkemedel på naturlig väg, dvs. som tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier. Om det utöver detta är nödvändigt att en yrkesutbildad person genomför mer krävande läkemedelsbehandling, ska separat utbildning ges.
Tillståndet för läkemedelsbehandling kan gälla en enskild patient, ett enskilt läkemedel eller ett enskilt administreringssätt.
Arbetsgivaren fastställer de studerandes rätt att delta i genomförandet av läkemedelsbehandling med beaktande av deras färdigheter och kravnivån för läkemedelsbehandlingen vid arbetsenheten. Arbetsgivaren ansvarar för att bedöma om de studerande på basis av slutförda studier har tillräckliga förutsättningar att sköta uppgifter inom läkemedelsbehandling.
När en studerande tillfälligt arbetar som yrkesutbildad person får hen genomföra läkemedelsbehandling på det sätt som anges i arbetsenhetens plan för läkemedelsbehandling, efter det att hen har fått en arbetsintroduktion i läkemedelsbehandling, hens kunnande har säkerställts och hen har fått ett skriftligt tillstånd för läkemedelsbehandling.
Läkemedelsbehandling inom socialvården
Läkemedelsbehandling utförs för olika klientgrupper i flera olika socialvårdstjänster, såsom boende med heldygnsomsorg, hemvård och gemenskapsboende. Även i dessa tjänster ska rekommendationerna i handboken Säker läkemedelsbehandling beaktas vid utförandet av läkemedelsbehandlingen.
Vanliga frågor om läkemedelsbehandling inom socialvården
Social- och hälsovårdsministeriet har uppdaterat rekommendationen som gäller utbildningen, kompetenskraven och uppgiftsbeskrivningen för vårdbiträden. Enligt rekommendationen deltar vårdbiträden i regel inte i utförande av läkemedelsbehandling, eftersom vårdbiträden inte är yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården. Vårdbiträdets utbildning omfattar inte utbildning i läkemedelsbehandling.
Om en arbetsgivare dock bedömer att vårdbiträdenas deltagande i läkemedelsbehandlingen är nödvändig för vård med heldygnsomsorg eller vid en verksamhetsenhet för hemvård, ska vårdbiträdet utbildas för uppgifter inom läkemedelsbehandling, hans eller hennes kompetens ska säkerställas och han eller hon ska ha ett skriftligt tillstånd för läkemedelsbehandling. Efter att ha fått utbildning och beviljats tillstånd kan ett vårdbiträde administrera färdigt utdelade läkemedel på naturlig väg, men inte narkotikaläkemedel eller läkemedel som huvudsakligen påverkar det centrala nervsystemet. En yrkesutbildad person ansvarar alltid för klientens läkemedelsbehandling som helhet.
I enlighet med handboken Säker läkemedelsbehandling delas narkotikaläkemedel inte ut på förhand i läkemedelsglas eller dosetter, utan doseras av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården strax innan de administreras till klienten eller patienten.
Verksamhetsmiljön kan dock vara sådan att man undantagsvis kan vara tvungen att dela ut narkotikaläkemedel i färdiga doser, så att klientens läkemedelsbehandling kan genomföras. Sådana situationer kan exempelvis förekomma på barnskyddets enheter för vård utom hemmet. I detta fall delar en yrkesutbildad person inom social- eller hälsovården ut läkemedlet på förhand, och en anställd som har fått den nödvändiga utbildningen i läkemedelsbehandling administrerar läkemedlet till klienten. Färdigt utdelade portioner ska förvaras i ändamålsenligt låsta utrymmen. Även dosdispensering kan användas för klientens läkemedelsbehandling.
Uppföljning av konsumtionen av narkotikaläkemedel genomförs vid verksamhetsenheter inom socialvården när enheten ansvarar för utdelningen av narkotikaläkemedel på basis av klientens personliga läkemedelsförskrivningar. Detta är en del av enhetens egenkontroll och uppföljningen av att läkemedlen inte missbrukas. När ett läkemedelspreparat tar slut eller användningen av läkemedlet upphört kontrolleras uppföljningsblanketterna av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården, exempelvis en sjukskötare vid enheten och den läkare som ansvarar för läkemedelsbehandlingen. Uppföljningsblanketterna förvaras som en del av klientens patient- och klienthandlingar.
Uppföljning av konsumtionen rekommenderas också för läkemedel som huvudsakligen påverkar det centrala nervsystemet, exempelvis genom att följa upp beställnings- eller leveransvolymer.
Nej, inte om enheten inte har ett registrerat begränsat läkemedelsförråd. Ett begränsat läkemedelsförråd förutsätter registrering hos Valvira eller regionförvaltningsverket. Enligt läkemedelslagen får ett begränsat läkemedelsförråd inte grundas vid barnskyddets enheter för vård utom hemmet.
Barnskyddets enheter för vård utom hemmet får inte ha receptfria läkemedel som är avsedda för gemensamt bruk. Den gällande lagstiftningen möjliggör inte upprättande av begränsade läkemedelsförråd för gemensamt bruk vid barnskyddets enheter för vård utom hemmet. På grund av detta får enheterna inte ha läkemedelspreparat som är avsedda för gemensamt bruk.
Nödvändiga smärtstillande medel och andra eventuella receptfria läkemedel skaffas klientspecifikt med recept eller utan ett recept av en läkare. Läkemedlen kan köpas på förhand med tanke på ett eventuellt behov. Läkemedlen ska förvaras klientspecifikt. Den läkare som ansvarar för klientens hälso- och sjukvård ger i förväg anvisningar om användningen av dessa läkemedel, så att även eventuella allergier eller andra hinder för användningen bedöms på förhand Läkaren ska säkerställa att anvisningarna förs in i det klientinformationssystem som används vid enheten.
Läkemedel i småbarnspedagogiken
Läkemedelsbehandling utförs även i småbarnspedagogiken. Vid utförandet av läkemedelsbehandling ska rekommendationerna i handboken Säker läkemedelsbehandling beaktas.
Vanliga frågor om läkemedelsbehandling i småbarnspedagogiken
Anställda inom småbarnspedagogiken kan utföra läkemedelsbehandling om de har tillräcklig utbildning för det, och efter att arbetsgivaren har verifierat de anställdas kunnande inom läkemedelsbehandling. Om examen för en anställd inte har omfattat utbildning i läkemedelsbehandling ska utbildning anordnas för den anställda innan han eller hon deltar i läkemedelsbehandling. Kunnandet för alla anställda som deltar i läkemedelsbehandling ska verifieras, och de ska ha ett läkemedelstillstånd i enlighet med handboken Säker läkemedelsbehandling.
Genomförandet av läkemedelsbehandling av ett barn i småbarnspedagogiken ska ombesörjas vid behov. Anställdas deltagande i läkemedelsbehandlingen grundar sig på de anställdas samtycke.
Chefen har ansvar för att dokumentera de anställdas kunnande om läkemedelsbehandling.
Läkemedel ska förvaras i ett låst utrymme så att barn eller utomstående, inte kan komma åt dem. Vid lagringen ska även de läkemedelsspecifika förvaringsanvisningarna beaktas.
Utförande av läkemedelsbehandling och den person som ansvarar för utförandet samt dennes ersättare antecknas i barnets plan för småbarnspedagogik. Man kommer överens om utförandet med vårdnadshavarna och vid behov med den instans inom hälso- och sjukvården som vårdar barnet. Det är också bra att på förhand komma överens om rapportering om läkemedelsbehandling.
Uppgifter om barnets hälsotillstånd är konfidentiella och ska behandlas i enlighet med lagstiftningen om behandling av hälsouppgifter.
Enligt handboken Säker läkemedelsbehandling är kommunens ledning för småbarnspedagogik skyldig att se till att en plan för läkemedelsbehandling upprättas inom småbarnspedagogiken i samarbete med hälso- och sjukvården. Kommunens plan för läkemedelsbehandling inom småbarnspedagogik gäller alla verksamhetsformer inom småbarnspedagogiken i kommunens egna tjänster samt inom privat småbarnspedagogik, och den bifogas som en del av planen för småbarnspedagogik. Alla enheter som utför läkemedelsbehandling ska dessutom ha en plan för läkemedelsbehandling.
Organiseringen av läkemedelsbehandling sker planenligt från kommunnivå till enhetsspecifik nivå och ända till barnets egna specifika plan för läkemedelsbehandling.
Småbarnspedagogerna ska samarbeta med vårdnadshavarna och den instans som vårdar barnet. Arrangören och producenten av småbarnspedagogik ska vid behov samarbeta med de parter som ansvarar för social- och hälsovården för att bedöma, planera och genomföra den helhet av stöd och tjänster som barnet behöver. Hälso- och sjukvårdslagen ålägger välfärdsområdets social- och hälsovård att samarbeta internt och med kommunens småbarnspedagogik, men innehåller inte bestämmelser om samarbetets form.