Barn har rätt till särskilt skydd – småbarnspedagoger är skyldiga att göra en barnskyddsanmälan
De flesta barn under skolåldern deltar dagligen i småbarnspedagogik. Om småbarnspedagoger blir oroliga för ett barns omständigheter eller säkerhet, måste de göra en barnskyddsanmälan.
Enligt barnskyddslagen är personal inom småbarnspedagogiken skyldig att trots sekretessbestämmelserna utan dröjsmål göra en barnskyddsanmälan, om de i sitt arbete får kännedom om ett barn vars situation förutsätter en eventuell utredning av behovet av barnskydd. Anmälningsskyldigheten kan även basera sig på information som har erhållits i samband med utförandet av en uppgift inom småbarnspedagogiken och som gäller händelser utanför tiden inom småbarnspedagogiken.
Personalen inom småbarnspedagogiken vet kanske att barnet redan är klient inom barnskyddet. Att en barnskyddsanmälan har gjorts tidigare utgör dock inte en grund för att inte lämna in en ny barnskyddsanmälan när det finns orsak till detta. En barnskyddsanmälan ska alltid göras separat och vid behov på nytt i situationer där ett eventuellt behov av barnskydd upptäcks. Småbarnspedagogen kan göra anmälan tillsammans med barnet eller hens vårdnadshavare. Det är bra att i förväg informera vårdnadshavarna om att en barnskyddsanmälan görs, men detta bör övervägas separat i varje enskilt fall.
Oro för att ett barn har blivit utsatt för ett brott
Om personalen inom småbarnspedagogiken misstänker att ett barn har utsatts för misshandel, något annat brott mot liv eller hälsa eller sexualbrott, är personalen inom småbarnspedagogiken skyldig att trots sekretessbestämmelserna anmäla detta till både barnskyddet och polisen.
Att göra en barnskyddsanmälan
Att en barnskyddsanmälan eller brottsanmälan görs visar att personalen inom småbarnspedagogiken är orolig. De sociala myndigheterna är skyldiga att utreda och bedöma om barnet är i behov av barnskydd, medan det är polisens skyldighet att bedöma vilka åtgärder brottsanmälan förutsätter.
För att säkerställa att barn får skydd, omvårdnad och en trygg uppväxt är den lagstadgade tröskeln för att göra en barnskyddsanmälan ganska låg. Om den som är skyldig att göra en barnskyddsanmälan har svårt att bedöma om oron för barnet är tillräcklig för att göra en barnskyddsanmälan, kan hen vid behov fråga till exempel barnskyddet i barnets välfärdsområde till råds utan att avslöja barnets identitet.
Inget barns säkerhet får äventyras på grund av att man inom småbarnspedagogiken drar sig för att göra en anmälan eller funderar på vems ansvar det är att anmäla. Anmälan görs i regel av den medarbetare som har gjort en oroväckande observation. Det är bra att diskutera saken med chefen och teamet om situationen så kräver. Ansvaret för att anmälan görs bör dock inte läggas över på till exempel chefen, i synnerhet inte om anmälan behöver göras i brådskande ordning för att utreda barnets behov av barnskydd.
Samarbete med välfärdsområdet
Småbarnspedagogiken ska samarbeta med barnskyddet inom välfärdsområdet. När barnskyddet har fått kännedom om ärendet har man inom småbarnspedagogiken inte rätt att få information om hur ärendet framskrider inom barnskyddet. Det är bra om man inom småbarnspedagogiken avtalar med välfärdsområdena om ändamålsenliga rutiner för barnskyddsanmälningar. Varje anställd inom småbarnspedagogiken ska känna till de överenskomna rutinerna och agera enligt dem. Rutinerna bör även ingå i den introduktion som vikarier genomgår.