Hoppa till innehåll

EU-bestämmelser reglerar framställningen och namngivningen av viner

Utgivningsdatum 20.2.2025 14.23
Nyhet
Vinglas i ställ.

Valvira har i samband med sitt tillsynsuppdrag observerat att det på marknaden finns mousserande viner, mousserande viner med tillsats av koldioxid samt pärlande viner, vilka framställts med delvis avalkoholiserat vin som ingrediens. Framställningen och namngivningen av dessa produkter regleras av EU-lagstiftningen.

Framställning av vinprodukter med låg alkoholhalt har endast varit tillåtet sedan slutet av 2021. Lagstiftningen har dock gett utrymme för tolkning. Valvira har begärt ett utlåtande från EU-kommissionen angående framställningen av mousserande viner, mousserande viner med tillsats av koldioxid och pärlande viner, eftersom Valvira har tolkat att frågan gäller hela EU och att Valvira i egenskap av Finlands myndighet inte kunnat göra en egen, nationell tolkning av lagstiftningen. 

Vilka aspekter måste beaktas vid framställning och namngivning?

Enligt EU:s nuvarande tolkning får befintliga tillåtna metoder vid vinframställning (oenologiska metoder) enligt EU:s bestämmelser användas för framställning av vinprodukter även efter avalkoholisering. Detta innebär att mousserande viner, mousserande viner med tillsats av koldioxid och pärlande viner kan framställas av helt eller delvis avalkoholiserat vin. Vid framställningen ska hänsyn dock tas till definitionerna av produkterna enligt Europaparlamentets och rådets förordning. Det obligatoriska produktnamnet måste anges på något av EU:s officiella språk och namngivningsreglerna måste beaktas när produkten namnges.

Produktens namn kan bildas på följande sätt (alternativa exempel på svenska och engelska)

  • Delvis avalkoholiserat mousserande vin / partially de-alcoholised sparkling wine
  • Delvis avalkoholiserat mousserande vin med tillsats av koldioxid / partially de-alcoholised aerated sparkling wine
  • Delvis avalkoholiserat pärlande vin / partially de-alcoholised semi-sparkling wine
  • Delvis avalkoholiserat pärlande vin med tillsats av koldioxid / partially de-alcoholised aerated semi-sparkling wine

I namngivningen ska hänsyn också tas till att produkten uppfyller definitionerna och sammansättningen för den aktuella kategorin av vinprodukt. 

Läs mer

Om avalkoholisering av vin 

Mer information

specialsakkunnig Timo Rokka, 0295 209 518
gruppchef Eeva Saari, 0295 209 515
[email protected]

Alkohol