I vatten av god kvalitet är det ett nöje att bada – dra ditt strå till stacken

Lotta Kivikoski 14.6.2024 / 14.6.2024 15:46

Finland är de tusen sjöars land där det finns många badstränder. Visste du att vattenkvaliteten på stränderna övervakas och att du ofta kan kontrollera de senaste resultaten hemma i soffan. Visste du även att badstränderna är indelade i fyra olika kvalitetsklasser? Känner du igen blågrönalger? Efter att du har läst den här texten kommer du känna till dessa och några andra saker.

Vattenkvaliteten på badstränderna är vanligtvis god

Badsträndernas vatten är vanligtvis av god kvalitet i Finland. Det är dock bra om badaren är medveten om att det är fråga om ett naturligt vatten vars kvalitet varierar och tillfälligt kan vara nedsatt. Kommunerna listar allmänna badstränder på sin webbplats och hälsoskyddsmyndigheterna övervakar regelbundet förhållandena och vattenkvaliteten vid stränderna. Information om vattenkvaliteten på allmänna badstränder finns på badstrandens anslagstavla och på kommunens webbplats. En del badplatser är inofficiella och vid dem kontrolleras vattenkvaliteten inte regelbundet.

Som badgäst kan du själv påverka strandens trivsel och vattenkvalitet. Du kan föra skräpet till de avfallskärl som är avsedda för det, använda toaletterna som finns på stranden, sköta handhygienen och undvika att tvätta dig eller små barn i strandvattnet. Gå inte till badstranden om du är sjuk eller snart efter att du haft magsjuka. Det lönar sig också att observera att öppna sår och andra hudskador kan bli inflammerade om föroreningar kommer in i dem när man badar eller vistas på stranden.

Badvattenklassen beskriver vattenkvaliteten på längre sikt

På strandens anslagstavla och kommunens webbplats finns information om de allmänna badsträndernas kvalitetsklass. Det finns fyra badvattenklasser: utmärkt, god, nöjaktig och dålig. Vid beräkningen av badvattenklassen beaktas resultaten från de fyra föregående somrarna, så den beskriver vattenkvaliteten på längre sikt. Klassificeringen berättar alltså inte om vattnets kvalitet för tillfället eller om blågrönalgläget på stranden.

Den senaste informationen om vattenkvaliteten ser du i undersökningsresultatet som finns på anslagstavlan. Information om blågrönalgsituationen får du till exempel på kommunens webbplats, på badstrandens anslagstavla och även av strandövervakarna på övervakade stränder. Blågrönalgsituationen kan dock förändras snabbt, till och med under samma dag.

Det finns orsak att se upp för blågrönalger

På många badstränder är blågrönalgerna badarnas plågoris sommartid. Blågrönalgerna, liksom badarna, trivs bäst i varmt vatten. Därför är mängden blågrönalger vanligtvis som högst på mellan- och sensommaren. Den gulaktiga massan som ses på vattenytan i början av sommaren är vanligtvis pollen.

Blågrönalgerna färgar vattnet grönt och kan ses som små partiklar eller pinnar blandade i vattnet. Vid identifieringen av blågrönalger kan man ta hjälp av ett så kallat glastest där man tar vatten i glaset och låter vattnet stå i cirka en timme. Blågrönalgerna stiger upp till vattenytan eller flyter i vattnet, men sjunker inte till bottnen. Blågrönalger kan inte heller lyftas ur vattnet med en käpp, utan när de lyfts bryts algmassan ned.

Många blågrönalger producerar gifter och andra föreningar som kan orsaka olika skador för badarna. Dessa kan vara till exempel hudsymtom, magsymtom och förkylningssymtom. Blågrönalgernas skadlighet varierar mellan algarterna och blågrönalgstammarna. Därför ska man anta att alla blågrönalger är skadliga och i synnerhet barn och sällskapsdjur ska hållas borta från vattnet. När det finns blågrönalger på stranden rekommenderas det inte att man badar eller använder vatten på annat sätt.

När det inte finns blågrönalger lönar det sig att njuta av Finlands badvatten av god kvalitet. Att simma är en trevlig och förmånlig motionsform och ett bra sätt att ladda andliga batterier inför vintern.

Lotta Kivikoski

överinspektör