Hoppa till innehåll

Nikotinpåsar på tapeten inom tobakstillsynen redan i två år

Reija Kauppi 9.4.2025

April 2023 kan anses vara en betydande period för tillsynen av och marknaden inom tobaks- och nikotinsektorn i Finland. Då ändrade Fimea sin tolkning av läkemedelslagen och definitionen av nikotinpåsar, och produkterna överfördes till tillämpningsområdet för tobakslagen som tobakssurrogat och motsvarade nu enligt lagen till exempel traditionellt snus. Bakgrunden till Fimeas förnyade bedömning var att marknaderna förändrats och att nikotinpåsar numera i huvudsak används som rusmedel. 

Försäljningen av tobakssurrogat har begränsats genom tobakslagen. Produkterna får till exempel inte säljas till personer under 18 år och de får inte hållas framme i detaljhandeln med undantag av specialaffärer. Dessutom är marknadsföring av produkterna helt förbjuden.
Efter Fimeas tolkningsändring uppstod ett okontrollerat flöde av nikotinpåsar på den finländska marknaden. Frisläppandet av nikotinpåsar på marknaden har också avsevärt ökat tillsynsmyndighetens arbete.

Nya produkter och aktörer tog över marknaden snabbt 

När produkterna övergick till att omfattas av tobakslagen började Valviras rådgivning per e-post omedelbart fyllas av olika aktörers frågor om tobakslagen och försäljningen av nikotinpåsar. Produkterna började säljas i stor utsträckning runt om i Finland, och även specialaffärer grundades i allt snabbare takt. Branschen fick många nya aktörer som inte från tidigare kände till tobakslagstiftningen. 

Ur Valviras synvinkel såg det ut som att försäljningen av nikotinpåsar visat sig vara en intressant business. Näringsidkarnas främsta mål verkade vara att produkterna så snabbt som möjligt skulle komma ut på marknaden och göras tillgängliga för konsumenterna.  

Marknadsföringsförbudet överträddes grovt 

Den snabba utvidgningen av marknaden ledde vid Valvira till att särskilt tillsynsärendena och handledningsbehovet gällande marknadsföringsförbudet explosionsartat ökade. Valvira övervakar marknadsföringen enligt tobakslagen när den riktar sig till hela landet, kommunerna övervakar marknadsföringen inom sina områden. Anmälningar om missförhållanden som gällde brott mot marknadsföringsförbudet kom till exempel från konkurrerande företag och oroliga medborgare, i synnerhet föräldrar till barn och unga. Anmälningarna var dyster läsning; verksamheten som stred mot marknadsföringsförbudet var uppenbar och mycket iögonfallande. Plattformar för sociala medier utnyttjades i hög grad för marknadsföringen. Dessutom grundade aktörerna webbutiker som sålde nikotinpåsar. 

Utgångspunkten är att näringsidkarna ansvarar för att känna till lagstiftningen om sitt eget verksamhetsområde och följa den. I fråga om nikotinpåsar förverkligades detta tyvärr ofta inte och man var tvungen att genom tillsyn säkerställa att lagstiftningen inte överträds. Trots myndighetens handledning fanns det vissa aktörer som inte korrigerade sin verksamhet på önskat sätt, och i vissa fall ifrågasattes lagstiftningen och myndighetsverksamheten rentav.
Inom tillsynen tedde sig situationen som speciell, eftersom antalet marknadsföringsärenden vid Valvira redan i flera år har varit mycket måttligt och det strikta marknadsföringsförbudet är allmänt känt bland aktörerna. Reklam för tobaksprodukter har varit förbjuden enligt tobakslagen sedan 1978.

Tillsynen gav resultat

Den plötsliga förändringen i tillsynsfältet samt den betydande ökningen av antalet försäljningsställen, nya produkter och aktörer krävde att Valvira reagerade på situationen snabbt och systematiskt. På basis av anmälningarna om missförhållanden och egna observationer kontaktade Valvira aktörerna utan dröjsmål för att korrigera den lagstridiga verksamheten. Valvira utvecklade också interna verksamhetssätt för att effektivisera tillsynen av marknadsföringsförbudet.

Även om tillsynen av nikotinpåsar i sin helhet har sysselsatt tillsynsmyndigheterna avsevärt, har i synnerhet tillsynen av marknadsföringsförbudet också haft effekt. Till exempel finns det knappt några finländska webbutiker längre och antalet anmälningar om missförhållanden gällande marknadsföring som kommer till Valvira har minskat. Det verkar som om medvetenheten om regleringen och tillsynen av tobakslagen har ökat bland aktörerna och verksamheten därmed har korrigerats. 

Det finns dock ännu mycket att göra, eftersom Valvira under den senaste tiden i allt större utsträckning har tagit emot frågor och anmälningar om försäljning och marknadsföring av produkter som påminner om nikotinpåsar, såsom så kallade energipåsar och vitaminsnus. Dessa räknas som tobakssurrogat och därför är det förbjudet att marknadsföra även dessa produkter.

Ändring av tobakslagen under beredning

För närvarande behandlar social- och hälsovårdsutskottet regeringens proposition om ändring av tobakslagen gällande rökfria nikotinprodukter, alltså i praktiken nikotinpåsar. Syftet med propositionen är i första hand att finländare som har skaffat snus från utlandet via olagliga kanaler ska övergå till att använda lagligt sålda nikotinpåsar. 

Propositionen innehåller åtstramningar i fråga om regleringen av nikotinpåsar, såsom förbud mot distansförsäljning av rökfria nikotinprodukter, tillståndspliktig försäljning av rökfria nikotinprodukter samt skärpning av regleringen av produkternas egenskaper och detaljhandelsförpackningar. 
Att tillåta en ny nikotinprodukt på den finländska marknaden är en betydande omläggning av Finlands hittills framgångsrika tobaks- och nikotinpolitik. Nikotinprodukter är inte vanliga konsumtionsvaror. Nikotin är ett gift och nikotinberoende är en sjukdom som kräver behandling. 

En eventuell ändring av tobakslagen innebär att de lagstadgade uppgifterna ökar vid Valvira och i de kommuner som övervakar försäljningen. Tillsynen av nikotinpåsar kommer även i fortsättningen att medföra flera utmaningar och mycket arbete. Den hetsiga och kontinuerliga produktutvecklingen är typisk särskilt för tobaks- och nikotinbranschen, och det man lärt sig av nikotinpåsarna har lett till att myndighetssamarbetet har intensifierats och ett så kallat nikotinnätverk har grundats. I nätverket ingår förutom Valvira även Fimea, Tukes, Livsmedelsverket och Helsingfors stad. En situation som motsvarar frisläppandet av nikotinpåsar önskar vi inte längre i framtiden.

Läs mer

På vår webbplats finns mer information om Marknadsföring av produkter som avses i tobakslagen. 
SHM:s nyhet: Regeringens nya proposition om skärptare reglering av nikotinpåsar har överlämnats till riksdagen. 

Reija Kauppi

ledande expert