Hoppa till innehåll

Perioder med högsommarvärme kräver beredskap inom social- och hälsovården

Utgivningsdatum 14.7.2025 10.58
Typ:Nyhet
En vårdare och en äldre person går i korridoren.

Långa perioder med högsommarvärme kan leda till höga temperaturer inomhus och allvarliga hälsoproblem, särskilt för utsatta befolkningsgrupper. För att förebygga överhettning och se till att förhållandena inte blir skadliga för hälsan ska temperaturen inomhus följas upp proaktivt.

De utsatta befolkningsgrupperna inkluderar äldre, långtidssjuka, personer med funktionsnedsättning och små barn. Värmeböljor kan öka överdödligheten och ha en allvarlig negativ effekt på hälsotillståndet, särskilt hos patienter och klienter inom social- och hälsovården. 

Uppföljning av temperaturen som en del av egenkontrollen

Verksamhetsutövare bör följa upp rumstemperaturerna i sina lokaler och förebygga för höga temperaturer som en del av egenkontrollen. För höga temperaturer i lokalerna kan förebyggas med hjälp av exempelvis maskinell kylning, fläktar, persienner och solskyddsfilm. Institutet för hälsa och välfärd ger vårdinrättningar anvisningar för åtgärder under högsommarvärmen. 

Gränsvärden för inomhustemperaturer förebygger värmerelaterade hälsoproblem

Förordningen om boendehälsa innehåller bestämmelser om övre gränser för inomhustemperaturer, det vill säga åtgärdsgränser som inte får överskridas.

Under sommarperioden är dessa åtgärdsgränser:

  • 30 grader i serviceboenden, boendetjänster för äldre och motsvarande lokaler
  • 32 grader i bostäder, daghem, läroinrättningar och motsvarande lokaler.

Inomhustemperaturen bör ligga under den tillåtna maximigränsen. På så sätt kan hälsoproblem som orsakas av högsommarvärme förebyggas. Det är bra att börja kyla lokalerna redan innan temperaturen närmar sig maximigränsen. 

Under en värmebölja kan det bli nödvändigt för kommunens hälsoskyddsmyndigheter att genomföra riskbaserad riktad tillsyn över förhållandena och tillsyn över egenkontrollen i lokaler för utsatta befolkningsgrupper. 
 

Läs mer

Läs mer om bekämpning av skadeverkningar som orsakas av högsommarvärme i nyheten från Institutet för hälsa och välfärd. 
Läs mer om effekterna av utdragna perioder med högsommarvärme i Titta Manninens blogg (på finska).

Mer information

[email protected]

Hälsoskydd Social- och hälsovård