Tillsynsprogrammet för social- och hälsovården fortsätter att fokusera på att stödja egenkontroll
I sitt gemensamma tillsynsprogram övervakar Valvira och regionförvaltningsverken hur välfärdsområdenas organiseringsansvar och egenkontroll genomförs under 2024.
Vid tillsynen granskas särskilt
- tillgången till icke-brådskande vård inom primärvården
- egenkontroll som gäller ordnandet av tjänster för barnfamiljer och barnskydd
- ordnandet av tjänster för mentalvård och tjänster inom arbetet med missbruk och beroende på basnivå på välfärdsområdena
- hemvårdens tillräcklighet
- egenkontroll som utförs av yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården på välfärdsområdena.
Det innevarande årets prioriteringar för den planmässiga tillsynen är en del av det fyraåriga nationella tillsynsprogrammet för social- och hälsovården, som genomförs av Valvira och regionförvaltningsverken tillsammans. Det nya programmet har utarbetats för perioden 2024–2027. Det stöd för egenkontrollen inom och tillsynen över organiseringen och produktionen av social- och hälsovårdstjänster vid välfärdsområdena, HUS-sammanslutningen, Helsingfors stad, Fpa och SHVS som inleddes år 2023 är fortsättningsvis ett tema under tillsynsprogramperioden.
Från och med början av 2023 har välfärdsområdena haft det primära ansvaret för att utöva tillsyn över tillhandahållandet av tjänster, deras säkerhet, kvalitet och jämlikhet samt för att säkerställa klient- och patientsäkerheten. Tillsynsmyndigheterna och regionförvaltningsverken styr och stöder genomförandet av egenkontrollen och ingriper i social- och hälsovårdsverksamhet när egenkontrollen inte har varit tillräcklig.
Tillsynsprogrammet och dess tyngdpunkter omfattar endast en del av tillsynsmyndighetens arbete. Även en hel del annan tillsyn utövas, men syftet med programmet är att säkerställa att verksamheten utvecklas, särskilt när det gäller prioriteringarna för varje år.
Mer information:
Mervi Lukkarinen, överinspektör, 0295 209 341
Tuula Kotimäki, överinspektör, 0295 209 316
Kirsti Tolonen, gruppchef, 0295 209 215 (från och med 11.6.2024)