Vad är en kokuppmaning – När och varför ska vattnet kokas

Jaana Kilponen 6.8.2024

Genom en uppmaning att koka hushållsvatten, dvs. kallt vattenledningsvatten, tryggas vattenanvändarnas hälsa. När vattnet kokas i minst fem minuter förstörs sjukdomsalstrande mikrober i vattnet. Kokuppmaning ges om det har uppstått misstankar om hushållsvattnets kvalitet. Misstankar kan komma fram till exempel i vattenverkets observationer, myndigheternas tillsynsundersökningar eller vattenanvändarnas observationer, såsom konstig lukt, färg eller insjuknande i magsjuka. Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten ger en kokuppmaning för att trygga vattenanvändarnas hälsa, om vattnet kan orsaka sanitär olägenhet.  

Under kokuppmaningen ska allt vatten som är avsett att drickas och för matlagning kokas. Det är enklast att koka en större mängd vatten och förvara det till exempel i ett ämbar med lock eller i en stor kastrull. Kom ihåg att en del av plastämbar endast får innehålla vatten under 65 grader. Då måste vattnet kylas ner innan det hälls i ämbaret. I kaffebryggare och vattenkokare kokar vattnet under en för kort tid för att mikroberna ska hinna förstöras. Därför lönar det sig att också tillreda kaffe och te av vatten som kokat i fem minuter. 

Under kokuppmaningen kan man använda vatten som kommer från kranen för att diska och tvätta sig. Det är bra att låta kärlen torka helt innan de används. Efter handtvätt kan man massera handdesinfektionsmedel i händerna.

Först kokuppmaning, sedan säkerställande undersökningar

Vattenkvalitetens säkerhet säkerställs genom undersökning. I allmänhet undersöks så kallade indikatormikrober, det vill säga sådana mikrober som finns i allas tarmsystem, såsom E. coli-bakterier och intestinala enterokocker. Om det finns indikatormikrober i vattnet kan vattnet också innehålla intestinala sjukdomsalstrande mikrober. 

Utmaningen med att undersöka mikrober är att man inte får resultat genast. Mikrober i provet ska odlas i laboratoriet i ett dygn. Dessutom ska prover samlas in på flera ställen. Ofta kan kokuppmaningen hävas först efter ett par dagar när vattenkvaliteten har kunnat säkerställas tillräckligt omfattande.

Användningsförbud är kraftigare än en kokuppmaning 

Det räcker inte alltid med en kokuppmaning och ibland är det nödvändigt att utfärda ett användningsförbud för vattnet. Då får vattnet inte användas ens efter kokning. Under användningsförbudet får man inte tvätta sig med vattnet och det får inte heller användas för att diska kärl. Vattnet får endast användas för att spola toaletten. 

Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten meddelar användningsförbud till exempel när det har kommit in rikligt med lut i nätet, när det finns ett okänt ämne i nätet på grund av en felaktig koppling eller när det görs en planerad kortvarig intensifierad klorering i nätet. Information om användningsförbud och dess upphörande ges alltid separat.  

Kokuppmaningar kan förväntas – reservförrådsämbar behövs 

Rörbrott där vattentrycket i nätet försvinner utgör alltid risker för vattenkvaliteten. Tyvärr kan man förvänta sig rörbrott i allt snabbare takt, eftersom det inte har gjorts tillräckligt med saneringar av vattenledningsnäten. Klimatförändringen medför perioder med nollgradigt före och risken för rörbrott ökar. Även störtregn, översvämningar i tätorter och andra extrema väderfenomen ökar risken för förorening av brunnar och vattentäkter. Utsläpp av avloppsvatten i grundvattenområden kan förstöra grundvattnets kvalitet. Om grundvattentäkten till exempel inte har UV-behandling kan sjukdomsalstrande mikrober transporteras ända till vattenanvändarna. 

Kokuppmaning är ett effektivt sätt att trygga vattenanvändarnas hälsa. Man får inte dröja med att ge en kokuppmaning, eftersom man kämpar mot tiden. Informationen är försenad om någon hinner inta vatten som innehåller sjukdomsalstrande mikrober.

Jaana Kilponen

Specialsakkunnig