Vad händer inom tillsynen av tobaks- och nikotinindustrin 2024?

Reija Kauppi 26.3.2024 / 2.4.2024 14:37

Tobaks- och nikotinindustrin har typiskt stämplad av en uppdelning mellan näringsfrihet och konsekvenserna för folkhälsan. I Finland har förebyggandet av hälsoriskerna med rökning främjats genom tobakslagen alltsedan 1976. Målet med den nuvarande lagen är att högst fem procent av befolkningen använder tobaks- eller nikotinprodukter 2030. EU-lagstiftningen fungerar som grund och stöd för den nationella lagstiftningen. Den gradvisa skärpningen av lagstiftningen har lett till positiva resultat som visat att rökningen av tobak har minskat. Nya utmaningar återstår dock att lösa.

Produktutvecklingen och olika produkter är en ständig utmaning

Tobakslagstiftningen grundar sig på en exakt avgränsad definition av olika produkter, och för olika produkter gäller olika bestämmelser. Lagstiftningen och tobaksindustrin är i en ständig kapplöpning mellan skärpningen av regleringen produktutvecklingen.  En utmaning inom tillsynen är också variationen av produkter – till exempel e-cigaretter kan fyllas på och användas på nytt eller vara avsedda för engångsbruk, men eventuellt vara möjliga att ladda. Dessutom kan de användas med nikotin eller utan, med vätskebehållare eller patroner.

Sedan april 2023 har så kallade nikotinpåsar behandlats som tobakssurrogat i tobakslagen. Tidigare ansågs produkterna i regel vara produkter som omfattas av läkemedelslagen. Regleringen av nikotinpåsar har redan i flera år varit i oklar. Social- och hälsovårdsministeriet förbereder för närvarande en ändring av tobakslagen för att förtydliga regleringen. Det återstår att se hur en ökad tillgång till nikotinpåsar inverkar på uppnåendet av målen i tobakslagen.

Nya generationens användning av nikotin

Enligt uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd (THL) har användningen av e-cigaretter fördubblats från 2021 till 2023 i synnerhet bland unga i takt med att traditionell rökning minskat. Observationer om att allt flera prövar har gjorts till och med bland barn i lågstadieåldern.

Den ökade användningen torde kunna förklaras med den intensiva produktutvecklingen och marknads-föringen. Produkternas trendiga utseende med sina färger, former och mönster är utformat för att attrahera barn och unga. Vid sidan av traditionella e-cigaretter har användningen av apparater som påminner om e-cigaretter och smakvätskor ökat. Det är fråga om en trend som sprider sig oroväckande.

Under de senaste åren har antalet anmälningar och observationer av lagstridig marknadsföring ökat hos Valvira. Marknadsföringen genomförs särskilt på sociala medieplattformar som är populära bland unga, och kända influencer på sociala medier och offentliga personer används som reklamansikten. Detta skapar felaktiga bilder för barn och unga och ger vilseledande information om produkternas skadlighet. I marknads¬föringen stöter man också på olika vilseledande påståenden om att produkterna skulle vara ekologiska och hälsosamma.

Omfattande och effektiva åtgärder behövs omedelbart

Världshälsoorganisationen (WHO) har nyligen uttryckt särskild oro vad gäller skyddandet av barn och unga mot produkter som omfattas av tobakslagen. Även Finland måste delta i skyddandet med alla medel. Tobaks- och nikotinprodukter är inte vanliga konsumtionsvaror och inga hälsoprodukter, utan de är skadliga för hälsan. Den ökade användningen i synnerhet bland barn och unga har redan nu omfattande och övergripande biverkningar, och det går ännu inte ens att förutse vilka alla följder den kan få.

Nu är det hög tid att ta en slutspurt för att uppnå målen i tobakslagen. Det kommer att finnas gott om arbete även på tillsynsmyndighetens bord under de kommande åren.

Artikeln är en del av Valviras, THL:s och Utbildningsstyrelsens (OPH) serie av blogginlägg.

Läs mer

WHO:s nyhet: Urgent action needed to protect children and prevent the uptake of e-cigarettes

THL: Uudet nikotiinituotteet tulivat rytinällä lasten ja nuorten arkiympäristöihin (på finska)

OPH: Tillsammans skapar vi nikotinfria lärmiljöer

Reija Kauppi

jurist