Kom ihåg att kontrollera yrkesrätten hos yrkesutbildade personer och studerande inom social- och hälsovården vid rekryteringar 

Utgivningsdatum 20.12.2023 9.39 | Publicerad på svenska 20.12.2023 kl. 14.41
Nyhet
Läkaren mäter en persons blodtryck.

Valvira påminner om att arbetsgivarna ska säkerställa att yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården har en uppdaterad rätt att utöva yrket, dvs. rätt till verksamhet som yrkesutbildad person.

Du kan snabbt och lätt kontrollera yrkeskompetensen hos en yrkesutbildad person i den offentliga informationstjänsten för centralregistret över yrkesutbildade personer inom social-, hälso- och sjukvården JulkiTerhikki eller JulkiSuosikki. Uppgifterna i registren uppdateras en gång om dygnet. Observera att det kan finnas flera yrkesutbildade personer med samma namn. 

Närvårdaren är det enda yrke som kan registreras både i registret över yrkesutbildade personer inom socialvården och i registret över yrkesutbildade personer inom och hälso- och sjukvården. Av denna orsak ska arbetsgivaren säkerställa att personen har en rätt antingen som närvårdare (hälso- och sjukvård) eller som närvårdare (socialvård) eller båda i enlighet med verksamhetsstället och arbetsuppgifterna. Du kan läsa mer om användning av yrkesbeteckningar inom social- och hälsovården på Valviras webbplats.

Studerandens rätt till verksamhet som yrkesutbildad person

Valvira registrerar endast studerandeuppgifter om studerande i medicin, odontologi och farmaci. De studerande som studerar områdena i fråga utomlands kan arbeta tillfälligt som legitimerad yrkesutbildad person i Finland först efter att de har registrerats i centralregistret över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården i Finland. Den studerande som studerar andra områden än de ovannämnda områdena inom social- och hälsovården kan tillfälligt arbeta i uppgifter för det yrke som hen studerar till efter att hen med godkänt resultat har avlagt två tredjedelar av sina studier i utbildningen i fråga. 

Studeranden arbetar alltid under ledning och övervakning av en legitimerad yrkesutbildad person, och hen har inte rätt att arbeta som självständig yrkesutövare. Mer information om studerandenas rättigheter och handledarnas skyldigheter finns på Valviras webbplats (på finska).

Även andra än personer som studerar till yrket i fråga kan arbeta i uppgifter för en yrkesutbildad person med skyddad yrkesbeteckning. När arbetsgivaren anställer en person till uppgifter för en yrkesutbildad person med skyddad yrkesbeteckning, ansvarar arbetsgivaren för att den valda personen har förutsättningar att sköta uppgifterna i fråga. Mer information om personer som studerar till yrkena inom socialvården finns på vår webbplats. 

Arbetsgivaren ska ta hand om följande vid rekryteringen av studerande:

  • Att från fall till fall bedöma studerandens färdigheter och avgöra vilka uppgifter hen har tillräckliga förutsättningar att sköta.
  • Att bedöma studerandens språkliga färdigheter att arbeta i uppgifter om den anställda studerandes modersmål inte är finska eller svenska.
  • Att på förhand tillräckligt noggrant fastställa studerandens uppgifter, ansvar, gränser för studerandens verksamhet och övriga skyldigheter.
  • Att säkerställa att studeranden har avlagt studierna med godkänt resultat. Personen är inte studerande om hen har avbrutit studierna eller hen av någon annan anledning inte är inskriven vid någon läroanstalt. 
  • Att skriftligen utse en handledare för studeranden i verksamhetsenheten. Detta gäller även situationer där studeranden inte står i anställningsförhållande till verksamhetsenheten utan arbetar till exempel genom ett företag som hyr ut personal. 
  • Att säkerställa att patienten eller klienten inte får en felaktig uppfattning om studerandens kompetens, utbildning eller ställning. 

Även om rekryteringen av studeranden sker genom ett företag som hyr ut personal, ska verksamhetsenheten själv bedöma de ovannämnda faktorerna. Studeranden får inte ens tillfälligt arbeta som yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården om det har gått över tio år sedan hen började studera. Rätten till tillfällig verksamhet som yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården upphör när det har gått 30 dagar från utexamineringen. Valvira får ingen information om examen för personer som utbildar sig utomlands, och därför kan rätten felaktigt visas i registret även efter 30 dagar.

Om personen har utexaminerats utanför EU eller EES och nu avlägger tilläggsstudier eller genomgår praktiker som Valvira kräver, har hen inte rätt att tillfälligt arbeta i uppgifter för det yrke som hen studerar till.

Mer information för arbetsgivarna inom social- och hälsovården finns på vår webbplats (på finska).

Mer information: 

gruppchef Maarit Mikkonen, tfn 0295 209 561 (universitetsutbildningar)
gruppchef Jenni Kangas, tfn 0295 209 532 (YH och utbildningar på andra stadiet)

Social- och hälsovård Yrkesrättigheter inom social- och hälsovården